c S

Na Kosovu naj bi bil na mizi kompromisni predlog

04.08.2011 08:16 Priština/Beograd, 03. avgusta (STA) - Prvič od izbruha spora zaradi dveh mejnih prehodov na severu Kosova je na mizi kompromisni predlog, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na albanske in mednarodne vire v Prištini. Kompromisni predlog obsega štiri točke in med drugim predvideva napotitev srbskih carinikov in policistov na mejna prehoda Jarinje in Brnjak.

V skladu s kompromisnim predlogom bi na obeh spornih mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, na katera je Priština 25. julija poslala posebne enote kosovske policije, napotili tudi carinike in policiste srbske manjšine. To bi delno izpolnilo zahteve Srbov, ki vztrajajo pri izključnem izvajanju nadzora na mejnih prehodih. V zameno za izpolnitev teh zahtev bi Srbi umaknili cestne barikade na severu Kosova in znova omogočili nemoten promet, poroča dpa.

Mejna prehoda Jarinje in Brnjak bi bila prehodna le za avtomobile in avtobuse, medtem ko bi ostala zaprta za prehod blaga. Vlada v Prištini bi lahko s tem razglasila uspešno razrešitev spora, ki se je razplamtel zaradi neizvajanja embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je Priština uvedla julija.

Kompromisni predlog tudi predvideva, da bi se v Bruslju s pomočjo posrednika septembra nadaljevala pogajanja med Srbijo in Kosovom o carinskih pečatih Kosova. Srbija teh namreč ne priznava, saj se boji, da bi to pomenilo priznanje neodvisnosti Kosova, poroča dpa.

Z namenom najti rešitev spora med Beogradom in Prištino se je v minulih dveh dneh na pogovorih v srbski Raški in nato še v Prištini mudil posrednik EU Robert Cooper. Kot danes poroča prištinski dnevnik Koha Ditore, Cooper oblasti v Prištini ni uspel prepričati, naj se vključijo v proces, ki bi omogočil rešitev problema nadzora nad spornima mejnima prehodoma.

"Cooper je vztrajal, da se da možnost dialogu, ko gre za oblike nadzora nad obema mejnima prehodoma. Vztrajal je, da se situacija vrne na stanje pred 25. julijem in da pogajalski skupini nemudoma začneta pogovore, da se najde rešitev, ki bi omogočila, da se končajo blokade na obeh straneh," je za časnik dejal eden od udeležencev torkovega srečanja s kosovskim premierom Hashimom Thacijem, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Premier Hashim Thaci v nekem trenutku ni hotel poslušati in je dejal, da vrnitve nazaj ni," je še dejal isti vir.

Razmere na Kosovu se po podatkih zveze Nato po desetih dneh napetosti umirjajo. Kot je danes povedala tiskovna predstavnica Nata v Bruslju Carmen Romero, je "prioriteta sedaj ohraniti mirne in varne razmere", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Potem ko je Nato zaprosil za okrepitve vojakov na Kosovu, je tiskovni predstavnik Nata na Kosovu (Kfor) Hans Dieter Wichter danes dejal, da bi lahko dodatni kontingent prispel na Kosovo že v četrtek ali petek. Okrepitve je po navedbah nemške vojske zahteval poveljnik Kforja Erhard Bühler. Gre za bataljon, ki ga sestavlja 550 nemških in 150 avstrijskih vojakov, je potrdil Wichter.

V silah Kfor na Kosovu je trenutno več kot 5900 vojakov. Z napotitvijo dodatnih vojakov naj bi pripadnikom sil Kfor, ki so v zadnjih dneh skrbeli za varnost v napetih razmerah na severu Kosova, omogočili počitek.