c S

Uprava Luke prevzela mediatorstvo med podpogodbenimi delavci in delodajalci

03.08.2011 14:14 Koper, 03. avgusta (STA) - Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je okoli poldneva pristopil do delavcev, zaposlenih pri pogodbenikih Luke, in jih prepričal, da sprejmejo mediatorsko vlogo Luke v sporu med delavci in njihovimi delodajalci. Tako bo bržkone prestavljen tudi začetek pogajanj uprave s sindikatom žerjavistov.

Protestnikom iz vrst delavcev - teh je po ocenah uprave okoli 150, po besedah predstavnika Sindikata izvajalcev pristaniških storitev Predraga Topiča pa okoli 250 - je Veselko poudaril, da vodstvu Luke za njihovo problematiko, ki je sicer ločena od tiste žerjavistov, ni vseeno.

Kot je delavcem, zbranim ob vhodu v Luko, povedal Veselko, se je uprava že v torek ponudila kot mediator za reševanje odprtih vprašanj med temi delavci in njihovimi delodajalci. Veselko je predlagal, naj delavci izmed sebe izberejo tri do štiri predstavnike, s katerimi bi se potem pogovarjali naprej.

Kakšne pol ure po Veselkovem nastopu se je delegacija delavcev na čelu s Topičem odpravila v prostore uprave.

Veselko je v svojem nastopil sicer pojasnil, da se uprava že pogovarja tudi z njihovimi delodajalci, ki so po Veselkovih besedah tudi sami izkazali pripravljenost za sestanek.

Protestnike je Veselko sicer spomnil, da se nahajajo na območju Luke Koper. "Namenoma nismo želeli zaostrovati situacije in vas poditi, ker razumemo vašo stisko, bi vas pa le prosil, če lahko, da omogočite, da se posel v pristanišču opravlja," je dejal.

Glede IPS podjetij pa je napovedal: "Mi kot uprava bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo nanje pritisnili, da se z vami začnejo korektno in konkretno pogovarjati."

Posamezni delavci, ki so se spontano oglašali iz množice, so sicer poudarili, da bodo z delom začeli šele potem, ko bodo v roke dobili veljavne pogodbe.

Veselko pa je še enkrat pojasnil, da uprava ne more neposredno poseči v delovnopravne probleme med njimi in njihovimi delodajalci.

Topič pa je Veselku odvrnil, da se bodo protestniki sami odločili, ali se bodo vrnili na delo. "Ne verjamejo nobenemu, žal niti vam," je dodal.

Topič je dejal, da so delavci veseli, ker jih je sprejel predsednik uprave, ob tem pa poudaril, da so tudi nezadovoljni, ker so morali šest dni čakati na odziv vodstva.

Brez dogovora in krovne pogodbe, ki bi jim zagotovila minimalno varnost, delavci sicer ne bodo odstopili od protesta, je poudaril Topič.

Na luških terminalih danes sicer po podatkih tiskovnega predstavnika Luke Sebastjana Šika dela približno 190 od predvidenih 290 pogodbenih delavcev. Medijem so dopoldne omogočili tudi fotografiranje terminalov, kjer delo sicer poteka naprej, vendar v manjšem obsegu kot običajno.

Prometne vpadnice v Luko so danes sicer bistveno bolj pretočne kot v torek.