c S

Policija našla v torek ugrabljenega otroka

03.08.2011 13:45 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Zamaskirani moški je v torek ugrabil otroka, ga odpeljal z avtomobilom ter zahteval odkupnino. Na podlagi zbranih obvestil je policija okoli polnoči osumljenca prijela in pridržala, za tem pa je na obrobju Ljubljane našla tudi otroka, ki so ga reševalci odpeljali v UKC Ljubljana, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Po prejetju obvestila o ugrabitvi otroka so policisti takoj pričeli z obširnimi aktivnostmi, že prve ugotovitve pa so kazale na to, da je storilec dobro načrtoval in izvedel kaznivo dejanje ter da je ogroženost otroka visoka.

Na podlagi zbranih obvestil, s preiskovalnimi dejanji in drugimi aktivnostmi so policisti okoli polnoči osumljenca prijeli in pridržali. Za tem so v poznih nočnih urah ob cesti, na obrobju Ljubljane, našli tudi otroka, ki so ga z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer so ga oskrbeli.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije (UKP) Marjan Fank je na novinarski konferenci povedal, da so svojcem ugrabljenega otroka ponudili psihosocialno pomoč. Zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, pa so pomoč ponudili tudi kriminalistom. Ti so bili po besedah Fanka ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam.

Glede na okoliščine kaznivega dejanja in stopnjo ogroženosti otroka so, kot je še poudaril Fank, policisti s pravočasnim prejetjem osumljenca in najdbo otroka preprečili najhujše posledice. Fank je še dodal, da je za storjeno kaznivo dejanje ugrabitve zagrožena kazen do 10 let zapora.

Policistom in kriminalistom Policijske uprave Ljubljana, ki so vodili preiskavo, so na pomoč priskočili tudi policisti iz drugih policijskih uprav, Generalne policijske uprave (GPU), Uprave kriminalistične policije GPU, Specialne enote policije, pogajalci in Letalske enote policije.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za razjasnitev vseh okoliščin kaznivega dejanja. Več podrobnosti o samem dogodku pa zaradi spoštovanja koristi otroka in interesa preiskave ne morejo posredovati.

Kot poročajo nekateri spletni portali, naj bi neznanec ugrabil komaj petnajst mesecev staro deklico v Kamniku, in sicer v krajevni skupnosti Mekinje. Šlo pa naj bi za ugrabitev zaradi 20.000 evrov dolga.

Radio Slovenija je tudi poročal, da naj bi bil otrok v času ugrabitve pod nadzorom varuške. Zamaskirani moški naj bi otroka po ugrabitvi odložil ob cesti. Od tam so ga reševalci odpeljali v UKC Ljubljana, kjer naj bi mu nudili pomoč zaradi dehidracije. Na UKC Ljubljana pa so za STA potrdili, da so otroka danes odpustili iz bolnišnice.

Po poročanju spletnih medijev, naj bi se družina otroka pred nekaj leti v Slovenijo preselila iz Makedonije, ukvarjala pa naj bi se s trgovino z barvnimi kovinami. Ugrabitelj naj bi bil njihov poslovni partner.