c S

V Alternativi in Solidarnosti zaradi dogajanja v Luki Koper odločajo o oblikah sindikalnega boja

03.08.2011 11:11 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - V sindikalnih centralah Alternativa in Solidarnost zaradi začetih postopkov za izredno odpoved delovnega razmerja vodjem stavkovnega odbora žerjavistov danes odločajo o tem, da z vsemi oblikami sindikalnega boja, vključno s stavko, solidarno podprejo in zaščitijo člane stavkovnega odbora. Odločitev bodo oznanili v četrtek.

Kot pojasnjujejo v obeh centralah, zakon o stavki v 13. členu jasno določa, da organiziranje stavke oziroma udeležba v njej ne pomeni kršitev delovnih obveznosti, če je stavka organizirana v skladu z zakonom, zato ne sme biti podlaga za začetek postopka za ugotavljanje disciplinske in materialne odgovornosti delavcev in ne sme služiti kot razlog za prenehanje delovnega razmerja.

Uprava Luke Koper si je po njihovi oceni med stavko prilastila pravico, da sama razglasi stavko za nezakonito in je tako na tej podlagi takoj začela s postopki proti stavkajočim članom stavkovnega odbora, čeprav je za ugotavljanje zakonitosti

stavke pristojno le sodišče.

Omenjeno dejanje uprave Luke je zato po prepričanju obeh sindikalnih central v nasprotju s temeljnimi prvinami svobode sindikalnega združevanja in s pravico delavcev do stavke, ki jih zagotavljajo listine Mednarodne organizacije dela,

Sveta Evrope in EU. Kot dodajajo, pomeni tudi napad na pravico, ki jo imajo delavci po 77. členu ustave.

"Omenjeno dejanje pomeni napad na slovenski sindikalizem in zaposlene, ki ga je potrebno odločno obsoditi," še poudarjajo v obeh centralah.

Uprava Luke Koper je v ponedeljek začela postopke za izredno odpoved delovnega razmerja vsem 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov, čeprav se sedaj z njimi pogaja.

Predsednik uprave Luke Gregor Veselko je nato v torek napovedal, da bo vodstvo z žerjavisti, proti katerim so sproženi postopki za izredno prekinitev delovnega razmerja, še pred morebitno odpovedjo opravilo pogovore. Uprava trdi, da pridobljena pravna mnenja kažejo na nezakonitost stavke, pripravlja pa tudi predlog za ugotovitev nezakonitosti.

Člani sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper, ki sodijo v okvir Alternative, sicer že šesti dan vztrajajo v stavki, ki je po ocenah vodstva Luke povzročila že za 720.000 evrov neposrednega izpada prihodkov. Danes gre pričakovati še en krog pogajanj med stavkajočimi in upravo družbe.