c S

VS ZN še vedno brez dogovora o obsodbi nasilja v Siriji

03.08.2011 08:22 New York/Washington, 03. avgusta (STA) - Varnostni svet (VS) Združenih narodov je v torek nadaljeval posvetovanja okrog morebitne resolucije za obsodbo nasilja v Siriji, vendar pa soglasja ni bilo in pogovori se bodo nadaljevali. V Washingtonu se je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton sestala s sirskimi oporečniki, senatorji pa predlagajo nove sankcije.

Rusija, ki je doslej nasprotovala resoluciji, je ublažila svoje stališče, vendar še vedno želi uravnoteženo obsodbo nasilja sil predsednika Bašarja al Asada in protestnikov, ki zahtevajo njegov odstop.

Zahodne članice VS ZN, kot so Francija, Velika Britanija, Nemčija, Portugalska in ZDA, predlagajo resolucijo, ki obsoja predvsem al Asada. Omenjene države trdijo, da VS ne more izenačiti obeh strani. Rusija, ki je doslej zavračala resolucijo in bila pripravljena sprejeti morda predsedniško izjavo, ki se sprejema soglasno, vsaj ne nasprotuje več resoluciji.

Svoj predlog naj bi oblikovale tudi Južnoafriška republika, Indija in Brazilija, ki skupaj z Rusijo in Kitajsko izražajo skrb, da bi bila morebitna resolucija lahko podlaga za vojaško posredovanje zahoda v Siriji, kot se je to zgodilo v primeru Libije. Vendar pa Washington ne kaže nobene želje za kaj takšnega.

Nasilje je v Siriji od izbruha protestov proti al Asadu zahtevalo okrog 1600 življenj. Zaradi nedeljskih napadov na mesto Hama, v katerih je bilo po navedbah aktivistov ubitih okoli 100 ljudi, je EU v ponedeljek razširila seznam oseb iz al Asadovega režima proti katerim so uvedene sankcije, Italija pa je v torek kot prva evropska država odpoklicala svojega veleposlanika. ZDA tega še nameravajo storiti.

Clintonova je na srečanju s predstavniki Sirijcev, ki živijo v ZDA izrazila občudovanje zaradi poguma ljudstva, ki protestira proti al Asadu in izrazila vero, da bo ljudstvo sposobno začrtati novo pot Sirije. Vendar pa so si ameriški Sirijci želeli predvsem jasne obsodbe nasilja s strani predsednika ZDA Baracka Obame, vključno z zahtevo po al Asadovem odstopu.

Trije člani ameriškega senata so medtem v torek vložili predlog za ostrejše sankcije proti al Asadovemu režimu. Eden od predlagateljev republikanec Mark Kirk je dejal, da so nove močne sankcije nujno potrebne v odgovor na poboje civilistov. Nove sankcije bodo med drugim merile na podjetja, ki vlagajo v energetski sektor Sirije. ZDA so že uvedle sankcije proti al Asadu in osebam iz njegovega vladajočega kroga.