c S

V Egiptu se danes začenja sojenje Mubaraku

03.08.2011 08:22 Kairo, 03. avgusta (STA) - V Kairu se bo danes začelo sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki ga je februarja k odstopu prisilila ljudska vstaja. Sodili mu bodo zaradi obtožb o korupciji in vpletenosti v uboj več kot 800 protestnikov. Zaenkrat še ni jasno, ali se bo 83-letnik, ki se zdravi v bolnišnici v Šarm el Šejk, udeležil obravnave.

Mubarak je Egipt vodil vse od leta 1981 in do izbruha protivladnih protestov 25. januarja letos se je, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, zdel nedotakljiv. Odstopil pa je po 18 dneh množičnih protestov in se z družino nemudoma zatekel v letovišče Šarm el Šejk ob Rdečem morju.

Mubarak vse od srede aprila prestaja pripor v tamkajšnji bolnišnici, kamor so ga prepeljali po srčnem napadu, ki ga je doživel med zaslišanjem. Obtožnico proti njemu, v kateri mu očitajo predvsem sodelovanje pri uboju okoli 850 demonstrantov med protesti, je vrhovno državno tožilstvo vložilo konec maja.

Poleg nekdanjega predsednika, ki se v javnosti ni pojavil že od 10. februarja, bodo na zatožno klop istočasno sedli tudi njegova dva sinova Gamal in Ala, nekdanji notranji minister Habib al Adli in šest policijskih poveljnikov. Če bodo spoznani za krive, jih lahko doleti tudi smrtna kazen.

Še vedno sicer ni povsem gotovo, ali se bo Mubarak udeležil prve obravnave sojenja, ki bo potekalo v prostorih policijske akademije v predmestju Kaira. Egiptovski notranji minister Mansur al Isavi je v torek dejal, da bodo Mubaraka na sojenje prepeljali z vojaškim letalom. Z zagotovitvijo njegove prisotnosti na sojenje se želijo izogniti jezi med ljudmi, je pojasnil.

Poleg tega ni jasno niti, ali bodo Mubarakovi zdravniki odobrili njegovo premestitev na sodišče. Nekdanji predsednik naj bi bil namreč zelo šibkega zdravja. Minuli teden so iz bolnišnice prišla poročila, da Mubarak zavrača hrano in tekočino in trpi za hudo depresijo. Po oceni ministra za zdravje Amra Hilmija je sicer dovolj pri močeh za udeležitev sojenja.

Kot je napovedal sodnik Ahmed Refat, ki bo vodil sojenje, bodo obravnave potekale na zaporedne dni in jih bodo v živo prenašali na televiziji, da bi s tem pomirili ljudi glede kredibilnosti sodnega procesa, piše AFP.

Današnje sojenje, ki naj bi se ga udeležilo okoli 600 ljudi, je zadnje v vrsti sodnih procesov proti članom Mubarakovega režima. Več deset ministrov, uradnikov in poslovnežev je v priporu, medtem ko proti njim potekajo preiskave o različnih obtožbah. Več ministrov je bilo poleg tega že obsojenih.

V državi, ki jo od padca Mubaraka vodi vojaški svet, medtem še vedno potekajo protesti, ki so uperjeni predvsem v prepočasne reforme. Egiptovska vojska je v ponedeljek vdrla na osrednji trg Tahrir v Kairu in razgnala več sto protestnikov. Minuli konec tedna pa je prav tako na trgu Tahrir potekal največji protest od Mubarakovega odstopa, ki je bil namenjen obvarovanju "egiptovske islamske identitete".