c S

Pogajanja v Luki Koper še brez dogovora; spontano so se uprli tudi delavci podizvajalcev

03.08.2011 08:20 Koper, 02. avgusta (STA) - Vodstvo Luke Koper in stavkovni odbor žerjavistov, ki stavkajo že peti dan, na današnjem nadaljevanju pogajanj niso dosegli dogovora glede stavkovnih zahtev žerjavistov. Pogajanja naj bi se nadaljevala v sredo, uprava pa je stavkajočim delavcem poslala nove predloge. Spontano se je danes ponovno uprl tudi del delavcev podizvajalcev Luke.

Predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič je po koncu pogajanj dejal, da naj bi jim uprava Luke Koper danes poslala predlog glede varstva pri delu ter varnosti na delovišču. Ko bo stavkovni odbor prejel konkretni predlog vodstva, se bodo odločil, kako bodo nadaljevali.

Po mnenju Jovičiča bi morala Luka Koper ohraniti dosedanjo obliko dela, ko na enem žerjavu delata dva žerjavista, ki se vsaki dve uri menjata. Uprava Luke Koper medtem želi, da bi na dveh žerjavih delali trije ljudje, dvourni cikel odmora pa bi se skrajšal za uro.

Kor je poudaril predstavnik sindikata, žerjavisti ne stavkajo, ker bi želeli dobiti več pravic, temveč želijo ohraniti sedanje. Jovičič tudi ne vidi nikakršnih ekonomskih razlogov, da bi v upravi nasprotovali ugoditvi njihovih želja, saj reorganizacija dela po njegovih beseda ne bi bistveno povečala stroškov.

Pogajanja med žerjavisti in upravo Luke Koper se bodo po besedah predsednika uprave upravljavca edinega slovenskega pristanišča Gregorja Veselka po vsej verjetnosti nadaljevala v sredo. "Uprava ostaja na svojih stališčih, pripravljeni smo nadaljevati pogovore, na izsiljevanja pa ne pristajamo," je dejal.

Veselko je v izjavi za medije po zaključku današnjih pogajanj povedal, da bo uprava spoštovala dogovor, da o podrobnostih pogajanj do njihovega zaključka ne bo dajala informacij.

V luški upravi sicer še vedno trdijo, da je stavka nezakonita, pogajajo pa se zato, ker je trenutno stanje potrebno v dobro družbe reševati, so pojasnili. Veselko je še pojasnil, da je v pripravi tudi tožba oziroma predlog za ugotovitev zakonitosti stavke zoper organizatorja stavke.

Kot je ob tem pojasnil Damijan Gregorc iz odvetniške pisarne Mira Senice, naj bi prišlo v tem primeru do kršitve tako formalnih kot materialnih pogojev za stavko, ter do nepravilnosti pri primernosti in sorazmernosti stavke.

Neposredni izpad prihodkov zaradi stavke, ki traja že peti dan, so v Luki zaenkrat ocenili na 720.000 evrov. Delo v Luki Koper se sicer po Veselkovih besedah počasi vrača v normalno stanje. Od 209 naročenih pogodbenikov naj bi jih danes delalo 167, terminali naj bi delovali normalno, stoji pa le kontejnerski terminal. Po podatkih uprave pa naj bi v stavki sodelovalo okoli 150 ljudi.

Razmere v železniškem tovornem prometu se kljub petemu dnevu stavke niso poslabšale, večje težave nastajajo le v v kombiniranem železniškem prometu. Zaradi tovornjakov, ki v pristanišču čakajo na prevzem tovora, pa je bil promet danes ohromljen na vpadnicah do Luke Koper.

Nevidni delavci sveta so sicer danes sporočili, da so stavkajoči delavci podizvajalcev, združeni v sindikatu IPS, in njihovi podporniki malo po 12. uri opozorilno blokirali vhode v Luko Koper, zaradi česar je prav tako prišlo do upočasnjenega prometa v smeri pristanišča.

V Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) izvajalcev pristaniških storitev menijo, da spontani protest delavcev podizvajalcev vodi sindikat žerjavistov, ki naj bi nekaterim delavcem podizvajalcev tudi grozil, zaradi česar naj si ne bi upali na delo.

Predsednik združenja Dušan Gak je na današnji novinarski konferenci, ki se je odvijala v prostorih upravne stavbe Luke, ocenil, da je v ozadju protestov namera, da bi se sedanje pogodbenike Luke izrinilo, posle pa bi v celoti prevzelo eno samo podjetje. Katero, Gak ni povedal.

Se je pa vprašal, kaj bodo delavci podizvajalcev imeli od sedanjih protestov, potem ko bosta uprava Luke in sindikat žerjavistov prej ali slej dosegla nek kompromisni dogovor. Po nekaterih ugibanjih bi utegnil biti sicer dogovor tudi tristranski in bi lahko vključeval tudi podizvajalce.

Veselko je tako danes poudaril, da je potrebno ločiti stavko žerjavistov od spontanega upora zaposlenih pri podizvajalcih, a tudi v njihovem primeru luška uprava želi, da bi se zadeva rešila in zato razmišlja, da bi kot mediator sodelovala med delavci in njihovimi delodajalci.

Podjetja, včlanjena v GIZ izvajalcev pristaniških storitev, po Gakovih zagotovilih svojim delavcem plačujejo vse prispevke in davke. Zato Gak opozarja, da ne gre vseh podizvajalcev metati v isti koš.

Da so plače njihovih delavcev toliko nižje od plač zaposlenih v Luki Koper, pa naj bi bil kriv sistem, katerega del so in katerega pravila določa vodstvo Luke. Kot se je izrazil Gak, jim Luka "ne dovoli razkošja".

Posledično tudi svojim delavcem izplačujejo od 3,30 do 4,50 evra, kar mesečno znese v povprečju med 800 in 850 evri. Veliko izbire sicer nimajo, priznava Gak, saj obstaja huda konkurenca drugih podizvajalcev, nekateri od njih tako npr. zaposlujejo bolgarske delavce, ki jih plačujejo le po dva evra na uro.

Predstavniki sindikata IPS so se danes sicer srečali z namestnikom varuha človekovih pravic Jernejem Rovškom. Predstavniki so Rovšku pojasnili, da delodajalci ne spoštujejo njihovih pravic, namestnik varuha pa jim je zagotovil, da bo nepravilnosti prijavil Inšpektoratu RS za delo.