c S

Dalajlama predlaga izbor naslednika po vzoru volitev papeža

03.08.2011 08:18 Pariz, 02. avgusta (STA) - Tibetanski duhovni voditelj dalajlama je predlagal, da bi njegovega naslednika izbrali na podoben način, kot izbirajo papeža, na konklavu. S tem bi se izognili morebitnim političnim in verskim sporom, ki bi lahko izbruhnili po smrti 76-letnega voditelja. Po tibetanski tradiciji budistični menihi po smrti dalajlame iščejo njegovo reinkarnacijo.

14. dalajlama je v pogovoru za današnjo izdajo francoskega dnevnika Le Monde dejal, da je že večkrat načel vprašanje svojega naslednika, vendar pa "doslej ni bila sprejeta še nobena odločitev". Ob tem se je zavzel za volitve po vzoru volitev papeža, ki ga na tajnem glasovanju izvolijo kardinali, kar bi bila po njegovem mnenju dovolj "trdna formula".

Mnogi se namreč bojijo, da bi po smrti priljubljenega tibetanskega voditelja izbruhnili resni spori med Tibetanci in Kitajsko. Vodstvo v Pekingu si namreč prizadeva, da bi samo izbralo novega dalajlamo, kar pa Tibetanci zavračajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Visoki tibetanski duhovniki po smrti dalajlame s pomočjo vizij poiščejo zemeljsko utelešenje le-tega v dečku. Večina Tibetancev si želi to tradicijo ohraniti, je priznal dalajlama. Vendar pa je treba iskati tudi nove rešitve, meni sedanji dalajlama s posvetnim imenom Tenzin Gyatso, ki so ga prepoznali kot utelešenje 13. dalajlame, ko je bil star štiri leta.

Ena od možnosti bi bila tudi, da sam pred smrtjo določi dečka, za katerega verjame, da bo njegova reinkarnacija, in predlaga, da ta postane njegov naslednik, ko dopolni 15 ali 20 let.

Nobelov nagrajenec iz leta 1989 za mir pa si predstavlja, da bi bila lahko njegova reinkarnacija tudi ženska. "Če je situacija taka, da bi bila lahko ženska najbolj primerna z vidika budistične duhovnosti, zakaj pa ne?" je menil dalajlama. "Ženska je po naravi bolj občutljiva za trpljenje ljudi kot moški," je še dodal.