c S

Rusija zavrača poljsko poročilo o nesreči v Smolensku

03.08.2011 08:17 Moskva, 02. avgusta (STA) - Vodja ruske preiskave nesreče poljskega predsedniškega letala, v kateri je 10. aprila 2010 umrl poljski predsednik Lech Kaczynski in še 95 ljudi, je odločno zavrnil ugotovitve poljske preiskave, v katerem so zapisali, da so bila za strmoglavljenje letala v ruskem Smolensku kriva nepopolna navodila ruskih kontrolorjev letenja.

Vodja meddržavnega odbora za letalstvo, ki je preiskalo nesrečo, Aleksej Morozov, je na današnji tiskovni konferenci zatrdil, da so ruski kontrolorji posadki letala podali jasna navodila, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Morozov je vztrajal tudi pri tem, da so radarji in signalne luči na letališču delovali normalno. Komisija poljske vlade, ki je 14 mesecev preiskovala strmoglavljenje letala, je v poročilu o nesreči namreč sporočila, da naj bi bilo letališče v Smolensku slabo osvetljeno, navodila ruskih kontrolorjev letenja neustrezna, teren tik pred pristajalno stezo pa zaraščen s previsokimi drevesi.

Poročilo je bilo kritično tudi do slabe priprave in poteka celotnega leta. Kot poudarja, so bili kapitan letala, kopilot in navigator izurjeni slabo, v naglici in v nasprotju z obstoječimi pravili usposabljanja. Njihovo znanje ruščine je bilo slabo, podatki o vremenu nepopolni, med seboj pa so slabo sodelovali.

Morozov je ponovil izsledke predhodne ruske preiskave o nesreči, v katerem so za strmoglavljenje okrivili poveljnika poljskega letalstva Andrzeja Blasika. Ta naj bi med poletom vstopil v pilotsko kabino in od pilota zahteval, naj pristane, čeprav je bila na letališču gosta megla in so ruski kontrolorji letenja svetovali preusmeritev letala.

Po objavi poljskega poročila o nesreči je v petek sicer odstopil tudi poljski obrambni minister Bogdan Klich.