c S

Podaljšali javno obravnavo osnutka zakona o gradbeni inšpekciji

03.08.2011 08:44 Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Okoljsko ministrstvo je javno razpravo o predlogu zakona o gradbeni inšpekciji, ki bi se zaključila 9. avgusta, podaljšalo do 5. septembra. V skupnosti občin so do ključne spremembe - da bi nadzor nad gradnjo enostavnih objektov prenesli na občine - kritični in predlagajo umik predloga iz procedure.

V Skupnosti občin Slovenije, ki je prejšnji teden predlagala podaljšanje javne razprave, so po današnji seji komisije za občinske inšpektorje v okviru skupnosti občin sporočili, da odločno nasprotujejo predlogu zakona v delu, ki prenaša pristojnost nadzora nad gradnjo enostavnih objektov ter skladnosti del, za katera ni potrebno gradbeno dovoljenje, na občinske organe ter da so na ministrstvo posredovali zahtevo za umik predloga novele iz postopka. Predlagajo tudi usklajevalni sestanek na to temo.

S predlogom "država prenaša državno pristojnost na občine, ne da bi za te dodatne naloge zagotovila dodatna finančna sredstva, tako kot to določa ustava", pravijo v skupnosti občin in dodajajo, da pozdravljajo spremembe za večjo učinkovitost, da pa bi bilo treba te spremembe urediti enotno za vse državne in občinske inšpekcije.

Ministrstvo sicer prenos pristojnosti utemeljuje s tem, da gre za nezahtevne objekte, ki ne sodijo v delokrog gradbene inšpekcije na državni ravni. Nadzor nad takšnimi posegi ne predstavlja javne koristi, pravi ministrstvo, ampak gre za zasebni interes, katerega varovanje je po njihovi presoji naloga lokalne skupnosti.

Na ministrstvu pravijo, da bi bilo zaradi prenosa dela pristojnosti na raven lokalne skupnosti v nekaterih primerih potrebno dodatno zaposlovanje na ravni lokalne skupnosti oz. prestrukturiranje že zaposlenih.

Občine opozarjajo, da lahko med gradnjo z majhno spremembo dimenzij iz enostavnega postane objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, "kar pomeni, da bo nujno prihajalo do izkoriščanja s strani investitorjev". Menijo, da bodo tudi občine, kot so sedaj predstavniki ministrstva, zaradi obsega prijav na področju tega nadzora neučinkovite.

Dodajajo, da občinski inšpektorji dobivajo vedno več pristojnosti tudi z drugih področij, kot so javne ceste, komunalni odpadki, odpadne vode, pitne vode, turizem, vodenje skupnih občinskih uprav. Poleg tega trenutno okoli 40 občin nima občinskih inšpekcij, tako da bi morale zaposliti novega inšpektorja. Ob tem opozarjajo na interventni zakon, ki za celotni javni sektor omejujejo nove zaposlitve.

Osnutek novele za večjo učinkovitost inšpekcije sicer med drugim predvideva zmanjšanje administrativnega dela, odpravlja nejasnosti glede pristojnosti nadzora, na novo opredeljuje zavezanca, prenavlja institut izvršbe in obrača dokazno breme glede tega, ali so pridobljena potrebna dovoljenja za gradnjo.