c S

Obtožnica zoper Andreja Hartmana spremenjena, pripor odpravljen

02.08.2011 13:49 Kranj, 02. avgusta (STA) - Po zaslišanju Mirana Štirna v sojenju zoper Andreja Hartmana in Miho Koselja zaradi izsiljevanja in poškodb je okrožna državna tožilka Nadja Gasser spremenila obtožnico, kar je botrovalo odločitvi sodnega senata, da zoper obtožena odpravi pripor. Hartmanov odvetnik Janez Koščak pričakuje oprostilno sodbo.

Edina danes zaslišana priča Miran Štirn je pojasnil menjavo poškodovanega denarja v nemški banki v Münchnu, pri tem pa se ni spomnil točne vsote, valut, niti točnega leta, ko naj bi to storil. Tožilka Gasserjeva je zaradi nasprotujočih se podatkov v zaslišanjih med preiskavo in izpovedih prič predlagala sodno poizvedbo pri nemški banki.

V nadaljevanju je glede na umik zahteve oškodovanega Igorja Žemlje po pregonu zaradi poškodb spremenila obtožnico zoper Hartmana in Koselja. Po novem jima očita kaznivo dejanje samovoljnosti, za kar je predvidena kazen do treh let zapora. Odvetnika obtoženih sta v luči spremembe obtožnice predlagala odpravo pripora, saj naj bi jima tožilstvo očitalo že končano dejanje.

Tožilka Gasserjeva je predlogu nasprotovala zaradi možnosti vplivanja Andreja Hartmana na priče in begosumnosti, saj naj bi očitano dejanje storil v času pogojne prostosti. Odvetnik Koščak je odgovoril, da bi se z bratom Matjažem Hartmanom njegov klient lahko kar koli dogovoril že v štirih mesecih pripora, ko je slednji imel dovolilnico za obiske. Begosumnost pa se mu ni zdela utemeljena.

Sodni senat je po daljšem premoru sprejel sklep, da glede na spremenjeno obtožnico ni nevarnosti ponovitve dejanja, zato je odpravil pripor zoper Hartmana in Koselja. Glavna obravnava zoper njiju se bo nadaljevala 13. septembra ob 8.30, ko bodo zaslišali še eno pričo in preverili pridobljeno dokumentacijo iz nemške banke.

Hartmanov odvetnik Janez Koščak je po obravnavi povedal, da pričakuje oprostilno sodbo. Tožilstvo je po njegovem mnenju ugotovilo, da ni šlo za izsiljevanje, ampak njegovemu klientu očita le še samovoljo. Hipotetično je možno, da bo Hartman v priporu odsedel več časa, kot bi lahko dobil za očitano dejanje po novi obtožnici. Oškodovani Igor Žemlja je po njegovem mnenju v nekaterih delih izjave lagal, dvomi pa, da bi lahko bil preganjan zaradi krive ovadbe.

Tožilstvo je Hartmanu in Koselju sprva očitalo, da sta z nasiljem želela pridobiti protipravno premoženjsko korist, ko sta aprila 2010 terjala denar od lastnika gostinskega lokala v Lescah Igorja Žemlje. S pestmi in grožnjami naj bi Žemljo namreč prisila, da jima je obljubil plačilo 15.000 evrov dolga, ki pa jih je slednji po lastnih besedah "zaradi manir" že poravnal v višini 12.500 evrov.