c S

Upor, ne stavka

02.08.2011 11:50 Koper, 02. avgusta (STA) - Stavkovna akcijska drama, ki jo danes že peti dan režirajo v sindikatu žerjavistov Luke Koper, ima pomemben - in na koncu verjetno žalosten - dodatek. Ob bok stavkajočim žerjavistom se je namreč postavila večja skupina delavcev, ki v pristanišču delajo prek pogodbenih podjetij, tako imenovanih IPS, v Primorskih novicah piše Katja Gleščič.

Za protestno prekinitev dela (stavkati ne morejo) so se odločili tisti, ki bodo zdaj verjetno izgubili vse. Marsikoga od njih zaradi upora "gazda" ne bo več poklical na šiht. Nekaterim je na telefončkih celo že zapiskalo sms sporočilo z odpovedjo. V Bosni se pač vedno lahko dobi nove in poslušne pridne roke.

Resda žerjavisti in podpogodbeniki nastopajo z ramo ob rami, a gre za dve zelo različni zgodbi. Eni so redno zaposleni, ki z upravo družbe zdaj merijo moči, koliko minut bodo počivali v osemurnem delavniku. Z vsem dolžnim spoštovanjem do boja žerjavistov za ohranitev pravic ali priboljškov, a njihov položaj res ni tako obupen, da bi bilo treba stavkati do izpolnitve zahtev.

Drugi pa so podpogodbeniki, ki so pred vrati pristanišča brez sogovornika in zdaj še brez dela povrhu. Če kdo, imajo ti razlog za upor. Ker jim v žepe večinoma kane drobiž, ker njihovi prispevki morda niso plačani, nadure niti ne, ker nekateri delajo po več izmen zapored, delovna inšpekcija pa, kot da je ni ...

V Luki poudarjajo, da za reševanje položaja podpogodbenikov niso pristojni; to naj uredijo s svojimi delodajalci. Res, formalno si Veselkova uprava lahko umije roke. A po drugi strani: v državnem pristanišču, ki se kiti s certifikati odličnosti, menda ja ne bomo dopustili, da se dogajajo vegradi. Rešitve gotovo so. Le pravo voljo za njihovo uresničitev je treba najti.

Danes bosta uprava in žerjavisti znova sedli za pogajalsko mizo. Morda ne bi bilo slabo, če bi k mizi dodali še dva stola: za podpogodbene delavce in njihove delodajalce. Šele potem bi ta stavka dobila pravi smisel, sklene komentatorka.