c S

Spor med Hrvaško in Vatikanom glede zemljišč v Istri sprožil kardinal Rode

02.08.2011 08:05 Zagreb, 02. avgusta (STA) - Ključno vlogo v sporu med benediktinci iz Italije in poreško-puljsko škofijo glede zemljišč v hrvaški Istri je imel slovenski kardinal Franc Rode, je ocenil del duhovnikov na Kaptolu, sedežu hrvaške katoliške cerkve v Zagrebu, danes navaja Jutarnji list. Kot dodaja, gre za dramatičen spopad med večino hrvaških škofov in Vatikanom.

Del visokih duhovnikov na Kaptolu, ki so dobro seznanjeni z načinom delovanja Vatikana, ocenjuje, da ni preveč presenetljivo, da je papež Benedikt XVI. odločil, da mora poreško-puljska škofija vrniti cerkveno premoženje v Dajli pri Novigradu benediktincem iz Abbazie di Praglia pri Padovi.

"Vse postaja veliko bolj jasno, ko vemo, da je imel eno izmed ključnih vlog pri oblikovanju stališča Vatikana kardinal Franc Rode iz Slovenije. Znano je, da Rode nikoli ni imel pozitivnih stališč do Hrvaške in je komaj čakal priložnost, da bi lahko razsodil v njeno škodo," navaja zagrebški časnik izjavo neimenovanega hrvaškega duhovnika s Kaptola.

Vir spominja, da je Benedikt XVI. umaknil skupino kardinalov, ki so manipulirali z njegovim predhodnikom Janezom Pavlom II. glede kadrovske politike. "Žal se je zdaj oblikovala skupina, ki manipulira z novim papežem glede odnosov znotraj cerkve. Papež ni podrobno seznanjen s stanjem, temveč je podpisal tisto, kar je odločilo nekaj kardinalov na čelu s Rodetom", trdi "vplivni in izkušeni član Kaptola".

Sogovornik Jutarnjega lista se tudi sprašuje, zakaj zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić ni opozoril, kakšne posledice ima lahko odločitev Vatikana. "Vatikanu ne more biti vseeno, ko bo dojel, da je celotni narod, vsi verniki, politični in državni vrh, vstal proti takšni odločitvi," opozarja vir.

Hrvaški škofi ocenjujejo, da pismo, ki ga bo premierka Jadranka Kosor poslala papežu, ne bo imelo nobenega vpliva na odločitev Vatikana ter da je problem možno urediti zgolj znotraj cerkve. Časnik poudarja, da lahko kaj spremenijo le enotni hrvaški škofi, čeprav ne Vatikan ne papež nista nikoli razveljavila katerekoli izmed svojih odločitev.

Jutarnji list v ločenem komentarju še navaja, da je za zaplet odgovorna vlada HDZ iz leta 1999, ki je vrnila premoženje poreško-puljski škofiji, čeprav oni nikoli niso bili lastniki spornega premoženja. Ocenjuje, da je bila to predvolilna odločitev HDZ, hkrati pa se sprašuje, ali bodo tudi tokrat pred volitvami iz državnega proračuna izplačali večmilijonsko odškodnino italijanskim benediktincem.