c S

Projektom članic v težavah višji delež evropskih sredstev

01.08.2011 14:20 Bruselj, 01. avgusta (STA) - Evropska komisija je danes sprejela ukrep, s katerim bi šestim z gospodarskega vidika najbolj problematičnim članicam omogočila nižji delež nacionalnega sofinanciranja pri evropskih projektih s področja kohezije, razvoja podeželja in ribištva. Delež sofinanciranja iz proračuna EU se bi tako lahko dvignil na 95 odstotkov, so sporočili iz komisije.

Gre za začasen ukrep, s katerim želi Evropska komisija "šestim državam članicam, ki se soočajo s krčenjem nacionalnih proračunov in so deležne finančne pomoči", pomagati okrepiti gospodarsko rast in konkurenčnost. Ukrepa bodo deležne Grčija, Irska, Portugalska, Romunija, Latvija in Madžarska.

Z ukrepom bi po mnenju komisije državam omogočili zagon projektov, ki so zaradi pomanjkanja nacionalnih sredstev bodisi zastali bodisi se niti niso začeli izvajati. "Ukrep ne predstavlja odobritve novih ali dodatnih finančnih sredstev, pač pa le predvideva prejšnje povračilo sredstev za projekte, ki so bili sicer že odobreni. Predvideva tudi, da se delež sofinanciranja iz proračuna EU lahko dvigne na 95-odstotkov, če katera izmed šestih držav za to zaprosi," so zapisali v Evropski komisiji.

Od šestih držav članic se v zameno zahteva, da izdelajo prednostno listo projektov, ki bodo prispevali k ustvarjanju rasti in zaposlenosti. Ukrep bi prenehal veljati, ko država ne bo več prejemala finančne pomoči.

"Gre za izreden odgovor na izredne okoliščine," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Ta odločitev bo zagotovila nujna sredstva za nacionalna gospodarstva, obenem pa bo znižala pritiske na sofinanciranje projektov iz nacionalnih proračunov," je pojasnil.

Ukrep morata sicer odobriti še Evropski parlament in Svet EU. Evropska komisija jima bo predlagala, da ga obravnavata po hitrem postopku do konca leta 2011.