c S

Kfor začel odstranjevati barikade na severu Kosova

01.08.2011 12:36 Priština, 01. avgusta (STA) - Sile Nata na Kosovu (Kfor) so danes začele odstranjevati barikade, ki so jih na severu Kosova v minulih dneh postavili kosovski Srbi. Tiskovni predstavnik Nata Hans Wichter je povedal, da so odstranili tri blokade iz gramoza. Ostalo je vsaj še pet barikad na dveh cestah, ki vodita proti meji s Srbijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po poročanju srbskih tiskovnih agencij so portugalski pripadniki Kforja danes okoli 5. ure odstranil eno od barikad, na kateri pa ni bilo ljudi. Odstranili so barikado iz gramoza, ki so jo kosovski Srbi postavili blizu vasi Zupče na cesti, ki vodi iz Kosovske Mitrovice v Ribariće.

Srbi so se medtem začeli v večjem številu zbirati na tamkajšnji glavni barikadi. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta blizu barikade stojita oklepno in terensko vozilo Kforja, kakih sto Srbov pa je zatrdilo, da bodo na barikadah počakali do izida pogovorov srbskih predstavnikov s Kforjem.

Razmere na barikadah, ki so jih postavili v Zubinem Potoku, Rudaru in Zvečanu, so mirne, na njih pa je nekaj sto ljudi.

Potem ko so v nedeljo zvečer po petih dneh za promet znova odprli mejna prehoda Brnjak in Jarinje na meji med Srbijo in Kosovom, danes s severa Kosova poročajo o normalizaciji oskrbe z življenjskimi potrebščinami. Potem ko so mejna prehoda zaprli po sredinem požigu prehoda Jarinje, so namreč s severa Kosova poročali o pomanjkanju živil in zdravil.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sta mejna prehoda odprta le deloma, saj še vedno okrepljene enote Kforja dovolijo prehod le osebnim vozilom in avtobusom, ne pa tudi tovornjakom s srbskim blagom.

Kosovo je namreč julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije. Zaradi nespoštovanja embarga je Priština minuli ponedeljek skušala zasesti mejna prehoda Brnjak in Jarinje, kar je privedlo do postavitve barikad s strani lokalnih Srbov ter napetosti.

Vodja srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borko Stefanović je povedal, da se je za delno odprtje prehodov po telefonu dogovoril s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem, ki je s tem šel naproti ljudem. Poudaril pa je, da gre za začasno rešitev in da bo Srbija vztrajala pri vrnitvi na prejšnje stanje na mejnih prehodih, kar bi avtomatično privedlo do umika barikad.

Stefanović in srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović se bosta danes sestala s predstavniki Srbov na severu Kosova, potem ko sta se davi vrnila na sever Kosova. Oblasti v Prištini jima sicer niso dovolile vrnitve in so ju na prehodu Jarinje sile Kfor zavrnile, a sta uspela na Kosovo priti po alternativni poti. Priština je sicer zagrozila, da ju lahko aretirajo in izženejo s Kosova, saj sta tam nezakonito, poroča Tanjug.

Bogdanović naj bi se po lastnih navedbah danes sešel tudi z Bühlerjem.

V Beograd naj bi po napovedih srbskih medijev danes prispel posrednik EU Robert Cooper, da bi preučil možnosti za obnovitev dialoga med Srbijo in Kosovom. Iz Beograda naj bi odpotoval še v Prištino.