c S

Protikorupcijski urad naj bi se zadeve brezplačniki lotil z napačne strani

01.08.2011 11:55 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Urad za preprečevanje denarja se je preiskave financiranja brezplačnikov lotil iz napačnega konca, saj se je osredotočil na zakupnika oglasnega prostora Media Polis, šele januarja letos pa tudi na izdajatelja Slovenskega tednika in Ekspresa, po pisanju časnika Delo kaže poročilo komisije ministrstva za finance, ki je preverjala ravnanje urada.

Komisija je ugotovila, da urad k zadevi ni pristopil "celovito in aktivno". Februarja lani, po sestanku na vrhovnem tožilstvu, na katerem so sodelovali še predstavniki Generalne policijske uprave in davčne uprave, je namreč banke zaprosil le za podatke o družbi Media Polis, šele deset mesecev pozneje pa tudi za podjetji Progresija in Zame-tek. Komisija meni, da bi urad lahko bo zakonu samoiniciativno pridobil in analiziral podatke tudi za osebe, za katere je mogoče sklepati, da so sodelovale oziroma so bile udeležene v transakcijah ali poslih, v zvezi s katerimi so bili podani vzroki za sum pranja denarja.

Kljub temu po navedbah časnika kaže, da minister za finance Franc Križanič še vedno povsem zaupa direktorju urada Andreju Plausteinerju, ker da je urad, čeprav ni bil dovolj dejaven, upošteval dogovor na tožilstvu. Tam je bilo, po pisanju Dela pojasnjujejo na uradu, dogovorjeno, da pridobijo le podatke o prometu in stanju na računu Media Polisa.

Komisijo, ki je preverjala ravnanje urada, je imenoval minister, potem ko je delo urada v poslanskem vprašanju problematizirala takratna poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem.

Podjetje Media Polis se pojavlja kot eno od posojilodajalcev družbe Progresija, ki je izdajala Slovenski tednik in s katerim je sodelovalo podjetje Zame-tek, izdajatelj Ekspresa. Časopis še poroča, da je policija v zadevi brezplačniki ovadila eno osebo, in sicer zaradi suma davčne zatajitve, vendar je bila ovadba zavržena.