c S

Zadnjih pet referendumov za računsko sodišče pomeni 90 revizijskih poročil

01.08.2011 10:11 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Zakonska obveza revidiranja organizatorjev referendumskih kampanj predstavlja za računsko sodišče kar obsežno delo. "Končna bilanca" zadnjih petih referendumov bo tako pomenila 90 izdanih revizijskih poročil, pojasnjuje vrhovni državni revizor Jorg Kristijan Petrovič.

Po njegovih besedah so že ob predstavitvi letnega poročila za lani na seji državnozborske komisije za nadzor javnih financ opozorili, da zneski porabljenih sredstev niso več tako visoki kot pred leti, poleg tega pa pri referendumih organizatorji niso upravičeni do nikakršnih povračil iz javnih sredstev. Zato so opozorili tudi, da bi se obveznost revidiranja lahko določila zgolj ob predpostavki porabljenih sredstev nad določenim pragom.

Za referendum o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki je bil decembra lani, je računsko sodišče doslej izdalo sedem revizijskih poročil od skupno 13, kolikor je bilo organizatorjev kampanje. Rok, do katerega mora sodišče izdati vsa revizijska poročila, pa se bo iztekel 12. oktobra.

V vseh sedmih revizijah je računsko sodišče organizatorjem kampanje namenilo pozitivno mnenje. So se pa porabljeni zneski precej razlikovali. SLS, DeSUS in Stranka mladih - Zeleni Evrope, Liberalna akademija in poslanec Andrej Magajna so sredstva porabili zgolj za odprtje in zaprtje posebnega transakcijskega računa.

SLS je v ta namen porabil 50 evrov, Magajna 46 evrov, Liberalna akademija 33 evrov, DeSUS in Stranka mladih - Zeleni Evrope pa po 21 evrov. NSi je porabila nekoliko več, zbranih 937 evrov so večinoma namenili za stroške oglaševalskih vsebin v medijih ter plakatno kampanjo.

Daleč največ je za predreferendumsko kampanjo o zakonu o RTVS namenila stranka Zares, in sicer 43.002 evra. Porabili so jih v glavnini za oblikovanje, tiskanje razpošiljanja predreferendumskega materiala ter za oglaševalske vsebine v medijih

Vsi so porabili vsa zbrana sredstva, Magajna in Liberalna akademija pa sta en oziroma dva evra presežka v skladu z zakonom namenila v humanitarne namene.

Aprila so volivke in volivci na referendumu odločali o zakonu o malem delu. Rok, do katerega so morali organizatorji poročati računskemu sodišču, pa se bo iztekel 25. avgusta.

Računsko sodišče je doslej prejelo 11 poročil od skupno 23 organizatorjev kampanje, med njimi sta denimo tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in SD. Po drugi strani pa sta med tistimi, ki poročil še niso posredovali, tudi vlada in študentska organizacija.

Poleg tega na računskem sodišču pričakujejo še večino poročil organizatorjev kampanj pred tremi junijskimi referendumi. Organizatorji imajo čas za poročanje računskemu sodišču še do 20. oktobra.

Največ dela bo sodišče imelo pri poročilih za referendum o pokojninski reformi, saj je bilo tu skupaj 27 organizatorjev kampanje (11 poročil je sodišče že prejelo). Pred referendumom o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je bilo organizatorjev kampanje 14, pet jih je že poslalo poročila. Pri referendumu glede arhivskega gradiva jih je bilo 13, računsko sodišče pa je doslej prejelo štiri poročila.