c S

Eulex spoštuje zakone Kosova

01.08.2011 07:29 Priština/Kosovska Mitrovica, 30. julija (STA) - Vodja misije EU na Kosovu (Eulex) Xavier de Marnhac je danes v Prištini dejal, da Eulex spoštuje ustavo in zakone Kosova ter podpira vzpostavitev carinskega nadzora na celotnem ozemlju Kosova. Po pogovoru s kosovskim premierom Hashimom Thacijem je še poudaril, da so napadi na sile Kfor in Eulex nesprejemljivi in da ne bodo tolerirali nasilja.

Dodal je, da se je pred tem pogovarjal s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem, s katerim se je dogovoril, da si bodo skupaj prizadevali za zagotovitev svobode gibanja, ter izpostavil, da je odpor do tega "nezakonit in da ga ne bodo tolerirali", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Thaci je na novinarski konferenci ponovil, da so ukrepi, ki so jih sprejeli, zakoniti, v skladu z ustavo in legitimni. Ocenil je še, da so z njimi prekinili status quo, katerega talci so ljudje in evroatlantska prihodnost Kosova.

Sile Kfor so se v petek zvečer umaknile z zapore v vasi Rudare na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, ki so jo vzpostavili lokalni kosovski Srbi. Kljub temu več sto Srbov tu in še na nekaj krajih vztraja tudi danes.

Kot je za Beto povedal njihov predstavnik Radenko Nedeljković, se z barikad ne bodo umaknili, dokler na prehoda Jarinje in Brnjak ne bodo vrnili stanja pred napotitvijo kosovskih posebnih enot. Do takrat so bili na njih srbski predstavniki kosovske policije in carine.

Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je danes za STA povedal, da so razmere na območju dokaj umirjene, da pa vroča točka ostaja vas Rudare, saj blokada za sile Kfor še ni sproščena.

Čeprav je bilo v petek na pogovorih obljubljeno, da bo danes komunikacija sproščena za enote Kfor, na to nič ne kaže. Tako sedaj čakajo, kaj se bodo dogovorili na ravni Kforja in politiki lokalnih skupnostih.

Pripadniki sil Kfor, med njimi tudi slovenski vojaki, na vsaki dve uri opravijo nadzor razmer na območju blokade v vasi Rudare, nato pa se vrnejo. "Vojaki izvajajo nadzor situacije. Gredo tja, pogledajo, kakšno je stanje. Namen je samo, da opazujemo, ali se kaj dogaja," je še dejal za STA.

Beta je sicer poročala, da so vojaki Kfor danes bili že dvakrat v vasi Rudare, po desetih minutah pa odšli.

Beta dodaja, da je na zapori kakih sto Srbov, ki se menjavajo, saj nekateri v bližnjih hišah gledajo prenos izrednega zasedanje srbskega parlamenta o Kosovu, nekateri pa finale svetovnega prvenstva v vaterpolu med Srbijo in Italijo.