c S

Bruselj na javnem posvetovanju o tobaku dobil 85.000 odgovorov

01.08.2011 07:29 Bruselj, 30. julija (STA) - Evropska komisija je ta teden objavila rezultate javnega posvetovanja o prihodnji reviziji direktive o tobačnih izdelkih. V okviru posvetovanja, ki je trajalo od lanske jeseni, so dobili 85.000 odgovorov, predvsem v zvezi s politiko EU glede nadzora tobaka.

Kot so sporočili v Bruslju, so dobili največ odzivov posameznih državljanov, poleg tega pa tudi od predstavnikov industrije, nevladnih organizacij, vlad in javnih organov.

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli je dejal, da bodo s pomočjo rezultatov te obsežne javne razprave lažje oblikovali ukrepe za spopadanje s škodo, ki jo povzroča tobak, in predvsem preprečili, da bi mladi začeli kaditi.

Komisija bo rezultate posvetovanja upoštevala pri oceni učinka politik na področju tobaka, ki trenutno poteka in obravnava gospodarske, družbene in zdravstvene vplive. Izsledki ocene učinka in zakonodajni predlog bodo predstavljeni prihodnje leto.

Tobak je v EU največji povzročitelj bolezni, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti, in zaradi njega v uniji vsako leto umre več kot 650.000 ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da bo na svetovni ravni za posledicami uživanja tobaka letos umrlo skoraj šest milijonov ljudi. Če ne bodo sprejeti ukrepi za obrat tega zaskrbljujočega trenda, pa bi lahko ta številka do leta 2030 dosegla osem milijonov.