c S

26 inšpekcijskih služb lani izreklo 86.146 ukrepov

01.08.2011 08:43 Ljubljana, 30. julija (STA) - Lani je 26 inšpekcijskih služb pri nas opravilo 518.237 inšpekcijskih pregledov. Skupaj so izrekli 86.146 ukrepov, od tega je bilo dobrih 58.000 upravnih in slabih 28.000 pa prekrškovnih, je razvidno iz letnega poročila Inšpekcijskega sveta za leto 2010, ki ga je ta teden obravnavala vlada. Konec lanskega leta je bilo zaposlenih 1438 inšpektorjev.

Učinkovitost dela državnih inšpekcijskih služb se že tretje leto zapored zvišuje, saj se kljub zmanjševanju števila inšpektorjev povečuje število opravljenih inšpekcijskih pregledov in izrečenih ukrepov, so zapisali v gradivu po seji vlade.

Vlada je na seji ta teden ministrstvu za javno upravo naložila, da do konca novembra skupaj z Inšpekcijskim svetom pripravi usmeritve na področju inšpekcijskega nadzora, ki bi omogočile nadaljnje povečevanje učinkovitosti dela inšpekcijskih služb ter racionalizacijo administrativno-tehničnega in materialnega poslovanja. Prav tako je cilj teh usmeritev boljša izkoriščenost kadrovskih virov s pomočjo informacijske podpore delovnih procesov.

Do sredine septembra pa morajo ministrstva po naročilu vlade Inšpekcijskemu svetu posredovati predloge za skupne akcije za izvedbo inšpekcijskih nadzorov v sodelovanju z različnimi inšpekcijskimi službami v prihodnjem letu.

Po uskladitvi predlogov znotraj Inšpekcijskega sveta bodo koordinirane skupne akcije načrtovali v okviru letnih načrtov posameznih inšpekcijskih služb za prihodnje leto, za vodenje posamezne skupne akcije pa zadolžili eno izmed sodelujočih inšpekcijskih služb ali regijskih koordinacijskih inšpekcij.