c S

Agencija za upravljanje naložb nad dražbo za terciarno rezervo

01.08.2011 07:28 Ljubljana, 30. julija (STA) - V zgodbo o javni dražbi za izbiro dobavitelja sistemske rezerve, na kateri je Eles za 200 MW moči izbral angleško-srbsko podjetje EFT, zaradi česar Gen Energija zahteva revizijo, se je zdaj po poročanju današnjega Dnevnika vmešala še agencija za upravljanje kapitalskih naložb države.

Ta je po informacijah časnika pred dnevi od Elektra Slovenije (Eles) in njegovega nadzornega sveta zahtevala pojasnila glede samega postopka izbire in izbire z vidika strateške zanesljivosti oskrbe. Za to naj bi se na agenciji odločili po tem, ko so prejeli pritožbo Gen Energije, ki je Elesu ponudil električno energijo iz Termoelektrarne Brestanica, a zaradi nekajkrat višje cene ostal praznih rok.

Izpad predvidenih osmih milijonov evrov prihodkov iz naslova sistemske rezerve bi lahko v naslednjem letu dni ogrozil nadaljnje poslovanje Termoelektrarne Brestanica, njen direktor Tomo Malgaj pa že pred časom ni izključil možnosti odpuščanj v družbi, ki zaposluje 130 ljudi.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države naj bi Elesu dala dober mesec dni časa za odgovor.

Na Elesu poudarjajo, da je bila prednost po edinem razpisnem kriteriju (minimalna cena) krepko na strani EFT, ki naj bi rezervo v naslednjih dveh letih dobavil za slabe tri milijone evrov na leto.

Po neuradnih informacijah časnika bi Eles v primeru, če bi izbral ponudbo Gen Energije, v dveh letih za sistemsko rezervo porabil za okrog 13 milijonov evrov več, kot naj bi za to zdaj plačal EFT.

Po Elesovih pojasnilih Termoelektrarna Brestanica nikoli ni bila zgrajena zato, da bi opravljala naloge dobavitelja rezerve. Prva plinska turbina, ki so jo v elektrarni vgradili pred dobrim desetletjem, naj bi bila tako predvidena za trapezno obratovanje v sistemu, druga turbina pa za obratovanje v času remonta prve, po potrebi pa tudi ob intervencijah v elektroenergetskem sistemu.

"To pa po definiciji ni terciarna regulacija," so poudarili na Elesu.

A prvi mož Gen Energije Martin Novšak težavo vidi drugje. "Ni vprašanje, zakaj sta bili turbini pred leti vgrajeni in naročeni. Gre za to, da imamo na slovenskem ozemlju zmogljivosti, zato nam rezerve ni treba uvažati iz tujine. Edino pametno bi bilo torej uporabiti to, kar imamo," je prepričan Novšak.

Na vprašanje o (pre)visoki ceni ponujene električne energije, ki jo bo Eles koristil ob izpadih večjih proizvodnih enot v sistemu, pa je Novšak za časnik še odgovoril, da "je treba gledati širše in da je pomembno, koliko bo prihranil celotni sistem, ne le Eles".

Predmet Elesove javne dražbe, ki je potekala 5. julija, je bil nakup 348 megavatov (MW) moči za terciarno regulacijo. Izbrani so bili EFT za 200 MW, HSE za 138 MW in Te-Tol za 10 MW terciarne rezerve.

Gen Energija, ki na Elesovi javni dražbi ni bila izbrana za zagotavljanje rezerve delovne moči za terciarno regulacijo za leti 2012 in 2013, je prejšnji teden za STA potrdila, da bo na Državno revizijsko komisijo vložila zahtevek za revizijo omenjene dražbe. V Elesu, kjer sicer menijo, da za revizijo ni osnov, so bili z namero Gen Energije seznanjeni.

Celotna vrednost terciarne rezerve za leti 2012 in 2013 znaša 19,9 milijona evrov, so še za STA prejšnji teden navedli v Elesu.