c S

Janković: Voditi mesto ni enako kot voditi državo

01.08.2011 07:28 Ljubljana, 30. julija (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković ne želi govoriti proti sedanji vladi. "Prvič, pomagal sem jo postaviti. In drugič, ko vsi 'nažigajo' proti vladi in njenemu predsedniku, jaz zagotovo ne bom," je dejal v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo. Ponovil je, da ne bo kandidiral na parlamentarnih volitvah in da voditi mesto ni enako kot voditi državo.

Janković je ob tem poudaril, da je vlada pod vodstvom Boruta Pahorja zabeležila nekatere izjemne uspehe. Med njimi je izpostavil sporazum s Hrvaško in urejanje problema izbrisanih. Je pa priznal, da je od vlade pričakoval več zlasti glede gospodarstva.

Župan je prepričan, da se Sloveniji pozna, da njeni predsedniki vlad niso nikoli vodili kakšnega podjetja: "Pred seboj imamo rezultat tega dejstva. Problem je, ker šefi vlad ne vedo, kaj je podjetniška bilanca. Ne vedo, kaj potrebuje podjetje." Tudi rebalans proračuna, ki je pripravljen, je po njegovih besedah zgolj "igranje z letošnjo bilanco - kako narediti, da bo ta lepše izgledala".

Kot je tudi dejal Janković, diagnoze problemov države ne pozna. V tej luči je tako omenil le, da ima vsakdo svoj sistem vodenja, da pa se tudi demokracija enkrat konča. Dokler teče dogovarjanje, je treba prisluhniti čim širšemu krogu, ko pa si enkrat dogovorjen, ni več debate, je pojasnil. "Ko se zmeniš, da greš z avtom na morje, ne more eden grabiti za volan in obračati proti Dolenjski, drugi proti Štajerski, tretji pa ne vem kam. In če se ravno posreči, bomo prišli na morje," je ponazoril.

V zvezi s prvakom SDS Janezom Janšo sicer še vedno verjame, da na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne bo zmagal. "Še danes trdim, da tisti, ki so bili na teh funkcijah, ne morejo še enkrat zasesti teh funkcij. Gospodarske analize so zgovorne. Janša je uničil cvet direktorjev in s tem vplival na propad podjetij," je menil župan in dodal, da je tajkunstvo v Sloveniji nastalo po sestanku pri Janši 12. avgusta 2005, "ko je prodal Mercator za vpliv v Delu".

Na vprašanje, ali bi kandidiral, če bi se izkazalo, da bi lahko Janša na volitvah vendarle zmagal, je Janković znova odgovoril negativno. Povedal je še, da je mesto, ko gre za vodenje, nekaj povsem drugega kot država, da je v njem drugačna, pozitivna energija in da v njem medkulturni dialog še živi.

Sicer pa je v zvezi z Ljubljano dejal še, da je njegova administracija njen dolg povečala za 60 milijonov evrov na 120 milijonov evrov, pri čemer je treba po njegovih besedah upoštevati, da je Janševa vlada prestolnici vzela 57 milijonov evrov. "Pa poglejte, kaj smo naredili v štirih letih z dodatno zadolžitvijo za 60 milijonov evrov," je poudaril in dodal, da bo dolg konec leta višji še za devet milijonov evrov.

Ključni za prestolnico so sicer trenutno po Jankovićevih ugotovitvah predelava odpadkov in ureditev regijskega centra, kanalizacija in voda ter promet.