c S

Rajko Janša v zadevi Patra toži Delovega novinarja

01.08.2011 07:28 Ljubljana, 30. julija (STA) - Podjetnik Rajko Janša toži novinarja časnika Delo Dejana Karbo, ki naj bi s svojim pisanjem posegel v njegove osebnostne pravice, zato zahteva 25.000 evrov odškodnine, poroča Delo. Karba je namreč pred finskimi preiskovalci omenjal povezavo med prodajo lastništva Janševega podjetja in domnevnim jemanjem podkupnine.

Poleg številnih kazenskih in civilnih postopkov v zadevi Patria se napoveduje še eden. Rajko Janša, sicer brat predsednika SDS Janeza Janše, novinarju Dela Dejanu Karbi očita, da je, ko je zaradi primera osemkolesnikov novembra 2009 stopil v stik s finskimi preiskovalci, omenjal povezavo med prodajo lastništva njegovega podjetja Jelen luksemburškemu podjetju Falcone Luxembourg S.A.H. in domnevnim jemanjem podkupnine.

Novinar naj bi finskim kriminalistom povedal, da je Rajko Janša podjetje Jelen kupil v 90. letih za zelo malo denarja, prodal ga je za 1,7 milijona evrov. Posel pa je potekal februarja 2007 približno v času, ko je Patria plačala 3,6 milijona evrov podjetju RGH Riedl. Kot izhaja iz zapisnika sestanka, je Karba izrazil sum, da je morda prevzem tega podjetja povezan s podkupninami, ki jih je domnevno plačala Patria. Ta zapisnik je povzet v tožbi, na svoji spletni strani pa je marca objavil tudi portal politika.si.

Janša tako Karbi očita, da je povsem zakonit posel neutemeljeno povezal z afero Patria, zaradi česar je tožnik, kot piše v tožbi, "jezen, razburjen, žalosten in prizadet". Ker to predstavlja nedopusten in protipraven poseg v osebnostne pravice tožnika, ki je utrpel nepremoženjsko škodo, saj ima zaradi takšnega posega duševne bolečine, Janša terja odškodnino.

Karbov odvetnik Stojan Zdolšek v odgovoru na tožbo pravi, da novinar nikakor ne more biti odgovoren za pisanje spletnega portala, saj z ravnanjem tega medija nima nič. Sicer pa je novinar finskim kriminalistom zgolj oznanil sum, da je morda prevzem podjetja Jelen povezan s podkupninami, ki jih je domnevno izplačala Patria.

Gre za sum, ki ga je izrazil na podlagi dokumentov in podatkov, do katerih je prišel kot raziskovalni novinar in v resničnost ter verodostojnost katerih je utemeljeno verjel. "Njegova dolžnost je bila, da sum kaznivega dejanja podkupovanja pri nakupu oklepnikov 8x8, ki ga raziskujejo finska, avstrijska in slovenska policija, naznani organom pregona," je po poročanju Dela dejal Karbov zagovornik.