c S

Vlada naj bi združila agencijo za upravljanje naložb, Kad, Sod in DSU

01.08.2011 07:28 Ljubljana, 30. julija (STA) - Vlada naj bi na četrtkovi seji po neuradnih informacijah časnika Delo obravnavala izhodišča za ukinitev agencije za upravljanje kapitalskih naložb, Kada, Soda in DSU kot samostojnih pravnih oseb ter njihovo združitev v okviru nove agencije, ki naj bi se imenovala Posebna družba za upravljanje kapitalskih naložb države.

Na ministrstvu za finance informacije časniku v petek niso ne potrdili ne zanikali. "Gradivo, ki ga je včeraj obravnavala vlada, nosi oznako interno, zato vam njegove vsebine ne moremo pojasnjevati, saj bi s tem kršili zakon o tajnih podatkih," so odgovorili Delu.

Ob tem so v časniku spomnili, da je vlada 30. junija naložila ministrstvu za finance, da do konca julija pripravi spremembe in dopolnitve zakona o upravljanju kapitalskih naložb in zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki bodo omogočale jasne razmejitve nalog med posameznimi upravljavci premoženja.

Še v začetku tega tedna je veljalo, da so pri reševanju tega vprašanja odprte vse možnosti in da novel zakonov ne bo na dnevnem redu zadnje predpočitniške seje vlade.

A ministrski zbor je v četrtek po pisanju Dela vendarle obravnaval podlage, ki bi prinesle ukinitev agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, Kada, Soda in DSU ter združitev pod novo agencijo.

Ali bi to pomenilo popolno razbitje Kada in Soda in prehod njunega premoženja ter obveznosti v neposredno državno pristojnost ali bi nova Posebna družba za upravljanje kapitalskih naložb države njuno premoženje upravljala kot nekakšna investicijska sklada, časniku ni uspelo izvedeti.

Po mnenju poznavalcev je verjetnejša druga rešitev. Vlada menda namerava to urediti z novim zakonom o ravnanju s kapitalskimi naložbami države, ki naj bi bil sprejet do konca leta. Izhodišča za združitev štirih ustanov so menda pripravili na ministrstvu za finance.

Pri tem je zanimivo, da se z novim konceptom menda strinjata tako finančni minister Franc Križanič kot minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, ki sta doslej imela različne poglede na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države, piše Delo.

Na agenciji za upravljaje kapitalskih naložb države po pisanju časnika sprejemajo kot legitimno, vendar pa so ob tem dodali: "Pogoste spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb lahko razumemo tudi kot politični pritisk na neodvisno in strokovno delovanje agencije, izjave posameznih politikov pa kot pritisk na konkretne odločitve agencije."

Agencija za upravljaje kapitalskih naložb države vladi predlaga, da se "s kakršnokoli odločitvijo ne hiti", na Kadu in Sodu pa s predlogom preoblikovanja po navedbah časnika niso seznanjeni.