c S

Avstrija zavrnila srbsko zahtevo za izročitev generala Divjaka

01.08.2011 07:28 Dunaj/Sarajevo, 29. julija (STA) - Avstrijsko sodišče je danes zavrnilo zahtevo Srbije za izročitev nekdanjega generala vojske BiH srbskega rodu Jovana Divjaka. 74-letnega Divjaka srbske oblasti obtožujejo vojnih zločinov zaradi napada na konvoj jugoslovanske vojske leta 1992 v bližini Sarajeva, v katerem je umrlo 18 vojakov.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila tiskovna predstavnica sodišča v Korneuburgu v bližini Dunaja, je bila zahteva za Divjakovo izročitev "ocenjena kot nedopustna". Dodala je, da se je moč na odločitev sodišča pritožiti v dveh tednih.

Nekdanjega generala, ki je igral glavno vlogo v obrambi Sarajeva, ko so mesto med letoma 1992 in 1995 oblegale vojaške enote bosanskih Srbov, so aretirali marca na dunajskem letališču, a so ga čez nekaj dni po plačilu varščine pol milijona evrov in obljubi, da bo ostal v Avstriji in sodeloval z oblastmi, izpustili na prostost. Divjak vse obtožbe na svoj račun zavrača.

Divjak se je po odločitvi sodišča po štirih mesecih v Avstriji danes pozno popoldne že vrnil v BiH. "Naučil sem se, da je pravica počasna, a dosegljiva," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal po pristanku v Sarajevu. Po njegovih besedah je današnja razsodba pokazala, da ni podlage za obtožbe, katerih ga bremeni Srbija. Ocenil je še, da morebitno sojenje v Srbiji ne bi bilo objektivno.

Številni predstavniki BiH so odločitev avstrijskega sodišča o neizročitvi Divjaka Srbiji pozdravili. Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je tako poudaril, da je to edina pravična rešitev. V sarajevski Skenderiji pa Divjaku drevi pripravljajo poseben sprejem, ki naj bi se ga udeležili pretežno mladi.