c S

Koprska občina v prodajo zemljišč v Ankaranu, Strmčnik napoveduje izpodbojne tožbe

01.08.2011 07:28 Koper/Ankaran, 29. julija (STA) - Mestna občina Koper pripravlja javno dražbo za prodajo nepremičnin, ki zajema tudi več zemljišč na območju Ankarana. Predsednik krajevne skupnosti Ankaran in pobudnik ustanovitev ankaranske občine Gregor Strmčnik ob tem napoveduje, da bo svet krajevne skupnosti z vsemi pravnimi sredstvi zaščitil stvarno in finančno premoženje ankaranske občine.

Mestna občina Koper je namreč pred dnevi na svoji spletni strani objavila razpis za javno dražbo za prodajo nepremičnin v njeni lasti. Gre za zemljišča kot tudi poslovne in stanovanjske prostore na ozemlju celotne občine, skupna izklicna cena vseh nepremičnin, ki so predmet razpisa, pa znaša približno 32 milijonov evrov.

Dražba, ki je napovedana za 11. avgust, zajema tudi zemljišča na območju občine Ankaran. Ta je sicer po odločitvi ustavnega sodišča formalno že ustanovljena, dejansko pa naj bi začela delovati kot samostojna občina po naslednjih rednih lokalnih volitvah leta 2014.

Novoimenovani predsednik krajevne skupnosti Ankaran Strmčnik je tako za STA napovedal, da bodo "z vsemi pravnimi sredstvi zaščitili stvarno in finančno premoženje na območju občine Ankaran v konstituiranju".

Obenem poziva morebitne udeležence na dražbi, naj se vzdržijo nakupa nepremičnin v Ankaranu, saj bodo z izpodbojnimi tožbami "dosegli ničnost vseh pravnih postopkov, ki bodo sproženi na dražbi".

Na koprski občini so sicer pojasnili, da je prodajo nepremičnin, ki so predmet javne dražbe, občinski svet obravnaval in sprejel že 4. novembra 2010 in 21. aprila letos. Glede zemljišč v Ankaranu pa poudarjajo, da občina "ni omejena pri razpolaganju s stvarnim premoženjem in ima na celotnem območju popolno ingerenco".

Tako je pred dvema letoma odločilo tudi sodišče v Kopru, ko je zavrnilo izdajo začasno odredbe, s katero so posamezniki iz Ankarana zahtevali sodno prepoved takrat objavljene javne dražbe, so še spomnili na občini.

Kot je v sredo poročal časnik Primorske novice, naj bi bila pri omenjeni dražbi sicer vprašljiva tudi prodaja zemljišč na območju koprskega pristanišča, saj je z uredbo prepovedan promet z nepremičninami na območju, zajetem v državnem prostorskem načrtu pristanišča.