c S

Mejna prehoda Brnjak in Jarinje na meji med Srbijo in Kosovom znova odprta za promet

01.08.2011 08:25 Beograd, 31. julija (STA) - Mejna prehoda Brnjak in Jarinje na meji med Srbijo in Kosovom sta od nocoj znova odprta, je za srbske medije povedal srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović. Mejni prehod je bil za promet znova odprt ob 21.30, je dejal.

Ameriški vojaki mirovnih sil Kfor so umaknili zaporo na mejnem prehodu, ki so ga Srbi zaradi vdora kosovskih specialnih enot požgali 27. julija, tako da je promet znova stekel, poročajo srbski mediji. Pred tem je bil za promet odprt tudi mejni prehod Brnjak, s čimer se je vnovič vzpostavila prometna zveza med Srbijo in severnim, srbskim, delom Kosova.

Razmere na severu Kosova so se zapletle, ko se je oblast v Prištini v ponedeljek zvečer enostransko, brez posveta z misijo EU na Kosovu Eulex, mirovnimi silami Kfor in lokalnimi Srbi, odločila za namestitev posebnih enot kosovske policije na mejna prehoda Brnjak in Jarine. To je močno ujezilo kosovske Srbe in tudi uradni Beograd, pa tudi mednarodne inštitucije na Kosovu.

Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a razmere so se nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, na kar pa oblast v Prištini ni pripravljena pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje. Kakšen dogovor so danes predstavniki mirovnih sil Kfor in Srbov, ki so se pogajali več dni, dosegli, zaenkrat ni znano.