c S

Hrvaško ustavno sodišče razveljavilo dvojno volilno pravico manjšin

29.07.2011 14:45 Zagreb, 29. julija (STA) - Hrvaško ustavno sodišče je danes razveljavilo prvi člen ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin. Presodilo je, da člen ni v skladu z ustavo, saj določa, da bi na podlagi splošne volilne pravice imela ena manjšina, in sicer srbska, vnaprej zagotovljene tri poslanske mandate v saboru. Hkrati je razveljavilo dvojno volilno pravico vsem manjšinam.

Hrvaški parlament je junija lani sprejel ustavni zakon, ki je manjšinam z manj kot 1,5-odstotnim deležem v celotnem prebivalstvu ob splošni volilni pravici zagotavljal tudi posebno volilno pravico pri izbiri petih poslancev teh manjšin. To pravico je imela tudi slovenska manjšina na Hrvaškem.

Zakon je srbski manjšini, ki edina predstavlja več kot 1,5-odstotni delež prebivalstva, zagotavljala najmanj tri poslanske stolčke na splošnih volitvah.

Najbolj sporno je bilo določilo, da ima pravico do treh poslancev za srbsko manjšino srbska stranka, ki bo imela večino v vseh volilnih enotah. Nasprotniki so trdili, da je to bila očitno "voda na mlin" vladni Samostojni srbski demokratski stranki (SDSS), ki je tudi največja srbska stranka na Hrvaškem. Zato so februarja letos zahtevali oceno ustavnega sodišča.

Hrvaško ustavno sodišče je danes ocenilo, da gre za ustavno-pravno nesprejemljivo določilo. Odločilo je, da bodo na prihodnjih parlamentarnih volitvah volivci iz vrst manjšin volili po starem zakonu. To pomeni, da bo srbska manjšina imela pravico izvoliti tri poslance, vse ostale manjšine pa skupaj pet poslancev v posebni volilni enoti, kot je to bilo na parlamentarnih volitvah v letih 2000, 2003 in 2007. Volivci iz vrst manjšin bodo tako odločili, ali bodo obkroževali imena na splošnih ali manjšinskih volitvah.

Predsednica ustavnega sodišča Jasna Omejec je ob objavi odločitve poudarila, da s tem narodnim manjšinam ne krčijo pravic. Saboru so namreč pustili možnost, da sprejme nove predpise, ki bodo vprašanja iz spornega člena rešili v skladu z ustavo.

Poslanec italijanske manjšine Furio Radin je v začetku tedna o zapletu z volilnimi pravicami manjšin na Hrvaškem obvestil italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Med drugim je opozoril, da volilnih zakonov ni mogoče spreminjati v volilnem letu. Na možnost ustavne krize in negativne mednarodne odzive je opozarjala tudi SDSS.

Na hrvaškem ustavnem sodišču so danes odgovorili, da ustavne krize ne bo, ker določba o spremembi volilnega zakona v volilnem letu ne velja za volitve narodnih manjšin.