c S

Italijanski finančni minister zavrača očitke o korupciji

29.07.2011 13:51 Rim, 29. julija (STA) - Italijanski finančni minister Giulio Tremonti, ki je v zadnjih dneh vse bolj pod pritiskom afere tajne lože P4, je zavrnil očitke, da bi bilo njegovo bivanje v stanovanju korupcije obtoženega svetovalca kakorkoli financirano z umazanim denarjem oziroma, da bi šlo za korupcijo.

Tremonti je bivanje v stanovanju svojega nekdanjega svetovalca Marca Milaneseja, za katerega so neapeljski tožilci izdali nalog za aretacijo zaradi korupcije, sicer označil za neumnost in prevzel vso odgovornost, so poročali italijanski mediji.

Najemnino za Milanesejevo stanovanje v višini 8500 evrov mesečno naj bi po trditvah priče tožilcev plačeval neki podjetnik, ki je v zameno za to uslugo dobival podizvajalske posle v državnih firmah. Hkrati naj bi Tremonti Milaneseju za najemnino plačeval 4000 evrov.

Neapeljski tožilci so finančne odnose med Milanesejem in Tremotnijem označili za povsem nejasne, vendar Tremontija po informacijah italijanskih medijev ni med obtoženci.

"Nobene potrebe nimam, da bi Italijanom kradel denar. Preden sem postal minister sem letno davčni upravi prijavil pet milijonov evrov prihodkov," je dejal minister Tremonti.

A v La Repubblici se sprašujejo, čemu se je minister potem, ko je po lastnih zagotovili v Rimu kakšnih 15 let bival v hotelih, kar naenkrat odločil oditi v Milanesejevo stanovanje. S tem je imel le stroške, saj mu je bivanja v hotelih plačevalo ministrstvo, najemnine za stanovanje pa ne, opozarja časnik.

Minister Tremonti pojasnjuje, da se je za to odločil, ker se v hotelih ni več počutil mirno, ampak je imel občutek, da so ga nadzorovali.

O imuniteti Milaneseja bodo poslanci odločali septembra, medtem pa podjetnik Tommaso Di Lernia neapeljskim tožilcem v zaporu razkriva podrobnosti o finančnih in drugih kriminalnih poslih tajne lože P4, v katero naj bi bili povezani vplivni politiki in gospodarstveniki.

V korupcijski škandal naj ne bi bila vpletena le Milanese in Tremonti, ampak še trije politiki desne sredine in eden z levice. Eden od njih je Aldo Brancher, za kratek čas minister za federalizem v aktualni vladi, ter minister za infrastrukturo in promet Altero Matteoli. Di Lernia razkriva tudi, kako je umazani denar potoval preko računov v tujini.