c S

Skupnost občin svari pred posledicami novele interventnega zakona

29.07.2011 14:55 Ljubljana, 29. julija (STA) - Skupnost občin Slovenije opozarja, da predlog dopolnitev zakona o interventnih ukrepih z njimi ni bil usklajen, saj ga od vlade niso prejeli niti v obravnavo. Na premiera Boruta Pahorja, predsednika DZ Pavla Gantarja ter poslance so zato že naslovili protest. Opozarjajo tudi na "stranske učinke", ki jih lahko tak neusklajen zakon prinese v prakso.

Skupnost občin Slovenije (SOS) v današnjem sporočilu za javnost poudarja, da ne drži navedba, da je predlog dopolnitev zakona o interventnih ukrepih usklajen z združenji občin, kar vlada navaja v obrazložitvi.

Kot so zapisali, se zavedajo nujnosti posameznih varčevalnih ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti na ravni države, vendar je zanje nesprejemljivo, "da je država tovrstne ukrepe pričela izvajati enostransko, brez vsakršnega dialoga z izvajalci zakonov".

Posebej izpostavljajo predlagani 9.a člen, ki prepoveduje vsakršno zaposlitev v celotnem javnem sektorju, torej tudi v okviru občin. "Ob tem ni znano, kdo sploh izda soglasje za morebitno zaposlitev v okviru občinske uprave (!), saj je glede na absolutno prepoved zaposlovanja v celotnem javnem sektorju, katerega del so tudi lokalne skupnosti, razumeti, da v okviru občinskih uprav sploh ne bo možnih dodatnih zaposlitev," so zapisali.

Pri tem opozarjajo, da je izjemno veliko občin pridobilo sofinancerske deleže od Evropske unije. Ob prijavah na nepovratna evropska sredstva so se zavezale k uresničevanju določenih ciljev, med drugim k novim zaposlitvam. Če bodo te občinam z zakonom onemogočene, pa bo to pomenilo nedoseganje oziroma nerealizacijo predvidenih ciljev ter posledično vračanje evropskih sredstev, opozarjajo v skupnosti občin.

Sicer pa so, glede na to, da predlog vsebuje določbe, s katerimi se posega v položaj in pravice lokalnih skupnosti, predlagali, da predsednik DZ pozove pristojne organe lokalnih skupnosti, da v določenem roku podajo svoje mnenje.