c S

Zavrnjena zahteva Srbije za izredno sejo Varnostnega sveta ZN

29.07.2011 08:44 New York, 29. julija (STA) - Varnostni svet ZN je v četrtek zavrnil zahtevo Srbije po sklicu izrednega odprtega zasedanja o položaju na Kosovu, ki ga ima Srbija še vedno za del svojega ozemlja, čeprav je novo državo priznalo že okrog 80 držav. O najnovejšem izbruhu nasilja bo Varnostni svet razpravljal avgusta.

Potem ko je kosovska policija zavzela dva mejna prehoda na severu države, pri čemer je bil ubit eden kosovski policist, štirje pa ranjeni, je Srbija zahtevala sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta. Rusija je njeno zahtevo podprla, zahodne stalne članice pa so bile proti. Kompromisni dogovor je omogočil le posvetovanja za zaprtimi vrati.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremič je v četrtek v New Yorku v izjavi za novinarje dejal, da Varnostni svet ni želel slišati srbskega mnenja o dogodkih. Jeremič je sicer računal, da bo že danes odprta seja Varnostnega sveta ZN.

Vodja srbske diplomacije se je sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodkov na severu Kosova in pozval k dialogu med Beogradom in Prištino.

Napetosti v okolici mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova so se začele stopnjevati v ponedeljek zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije. Za to so se odločile, ker srbski policisti na prehodu niso spoštovali trgovinskega embarga na uvoz srbskih izdelkov.

Posebne enote so se do srede zjutraj v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino sicer umaknile z mejnih prehodov in videti je bilo, da se bodo razmere umirile, a se je situacija kasneje znova zaostrila.

Srbi so namreč sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu specialcev na prehoda namesto dosedanjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagal Kfor. Kakih sto zamaskiranih Srbov je nato v sredo zvečer zažgalo Jarinje, nakar so posredovali ameriški pripadniki Kforja.

Kfor je sicer v četrtek zvečer območje prehodov razglasil za prepovedano vojno območje in sporočil, da bo v primeru napada na njiju uporabil orožje.