c S

Oddelka za mladoletniško kriminaliteto ne vodi več Tatjana Mušič

29.07.2011 08:40 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vodenje oddelka za mladoletniško kriminaliteto na GPU je zaradi zagotavljanja boljše organizacije dela v oddelku prevzel Vilko Širca. Tatjana Mušič, ki je oddelek vodila do zdaj, pa bo do srede septembra še zaposlena na oddelku, so zapisali na GPU. Zanikajo informacije, da je do menjave prišlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri delu Mušičeve.

Kot so za STA zapisali na Generalni policijski upravi (GPU), Mušičeva ni bila "premeščena, ker naj bi prikrivala ponarejanje podatkov v Centru za socialno delo Ravne na Koroškem". "Gre za višjo kriminalistično inšpektorico z bogatimi strokovnimi in delovnimi izkušnjami na svojem področju dela," so poudarili.

"Ne glede na nekatere pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri organizaciji dela na tem področju in ki jih je policija že odpravila, pa to na zakonitost in vsebino obravnave konkretnega primera ni vplivalo," so zagotovili.

Svet na Kanalu A je namreč v sredo poročal, da je bila Mušičeva premeščena, ker naj bi prikrivala ponarejanje dokumentov na omenjenem centru za socialno delo. Gre za zgodbo Natalije Markač, ki ji je center leta 1999 odvzel hčeri. Markačeva trdi, da so ji hčeri odvzeli brez zahtevanih postopkov za začasen odvzem otrok, brez predhodnega objektivno ugotovljenega stanja in brez njene vednosti.

Markačeva je vložila kazensko ovadbo zoper štiri socialne delavke Centra za socialno delo Ravne na Koroškem zaradi nevestnega dela v službi in zaradi ponarejanja uradnih listin.

Na GPU pojasnjujejo, da je tožilstvo že leta 2007 zavrglo kazensko ovadbo Natalije Markač zaradi zastaranja, svojo odločitev pa je aprila 2011 še enkrat ponovilo. "Kljub temu, da je prišlo do antidatiranja listin, kar je ugotovila tudi policija, pa zaradi zastaranja zadeve, kar je za prvo vloženo kazensko ovadbo leta 2007 državna tožilka ugotovila že leta 2008, ni bilo pogojev za pregon," poudarjajo.

Pogojev za pregon ni niti v letošnjem letu, "ker niso bili podani vsi elementi za sum storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige ali spisa", so še zapisali na GPU.