c S

Vlada o gospodarskih temah

29.07.2011 08:38 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada predlaga novelo zakona o poroštvih države, po kateri bi lahko podjetja dobila poroštva tudi za obratna sredstva, s čimer naj bi pomagali gradbenikom pri nastopih na javnih razpisih. Priprave proračuna za 2012 in 2013 se bo po premierovih besedah lotila avgusta.

Predlog novele zakona o poroštvih RS za financiranje investicij gospodarskih družb predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnega naročanja ali kot partnerji dobavitelji. Po predlogu bi poroštvo krilo 60 odstotkov glavnice. Zgornja meja za obratna sredstva bi bila 750.000 evrov, pogoj za vsa poroštva (tudi za investicije) pa bi bil, da stanje vseh zavarovanih kreditov pri posamezni gospodarski družbi ne bi preseglo 10 milijonov evrov. Vlada je sprejela tudi navodilo glede cen pri javnih naročilih za gradnje.

Vse naloge vlade bodo kljub dopustu pripravljene v skladu z zastavljeno časovnico, je zagotovil premier Borut Pahor. Glavna naloga bo v začetku jeseni pod streho spraviti rebalans proračuna za 2011, avgusta pa bodo stekle priprave za predlog proračunov za prihodnji dve leti.

Vlada je sprejela spremembe akta o ustanovitvi družbe Slovenske železnice, ki med drugim predvidevajo preoblikovanje družbe v pogodbeni koncern z ustanovitvijo treh novih odvisnih družb - za tovorni promet, za potniški promet in za infrastrukturo - ter širijo pristojnosti nadzornega sveta.

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi Javne agencije RS za varstvo konkurence, ki bo zamenjala urad za varstvo konkurence. Za čas do začetka delovanja agencije je sedanjega v.d. direktorja urada Damjana Matičiča imenovala za direktorja urada. Po noveli zakona o preprečevanju omejevanja konkurence bo agencija začela delovati z letom 2012.

Vlada je sprejela dopolnjen odlok o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leti 2010 in 2011, ki vključuje družbe, v katerih ima država delež na podlagi projekta odstranjevanja ovir za povečano izrabo biomase kot energetskega vira, ter kapitalske naložbe, ki jih je agencija za upravljanje kapitalskih naložb države predlagala kot primerne za prodajo. V določenih družbah je delež države nizek, da ne more aktivno sodelovati pri upravljanju. Za vsako posamezno kapitalsko naložbo bodo pripravili program prodaje.

Vlada je spremenila načrt izvajanja nacionalnega programa varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letošnjem letu. Z rebalansom bodo sredstva na tem področju znižali na milijon evrov, zaradi česar bodo določene programe podaljšali ali pa jih bodo prenesli v naslednje obdobje. Izdelati bo treba tudi nove programe oblikovanja državnih rezerv za celotno obdobje do leta 2015.

Vlada je sprejela uredbo o odlaganju odpadkov na odlagališčih, ki med drugim določa obveznost obdelave odpadkov pred odlaganjem, pri čemer je mešane komunalne odpadke dovoljeno obdelovati le v centrih za ravnanje s komunalnimi odpadki. Zaradi zamika pri izgradnji teh centrov uredba določa "olajšave" glede obdelave teh odpadkov, vendar ne dlje kot do 31. decembra 2015.

Vlada je sprejela program izobraževanja za brezposelne osebe za šolsko leto 2011/2012, ki bo omogočil izobraževanje 3000 osebam, med katerimi bo predvidoma tretjina novih, zanj pa je namenjenih 7,38 milijona evrov.

Poslovni subjekti so se pri neplačevanju prispevkov za socialno varnost v zadnjem petletnem obdobju najpogosteje sklicevali na splošno gospodarsko krizo, plačilno nedisciplino in posledično začete postopke izvršbe pri svojih dolžnikih, začete postopke insolventnosti pri svojih poslovnih partnerjih, neizpolnjevanje drugih pogodbenih obveznosti svojih ključnih pogodbenih partnerjev, naravne nesreče ter daljšo bolniško odsotnost, kaže informacija, ki jo je vlada obravnavala danes.

Bilančna vsota bank je maja znašala 49,99 milijarde evrov in se je glede na mesec prej povečala za 45 milijonov evrov oziroma za 0,1 odstotka. Na medletni ravni je bilančna vsota upadla za štiri odstotke, kažejo podatki o stanju v slovenskem bančnem sistemu.

V nacionalno stanovanjsko varčevalno shemo je bilo lani vključenih 11.061 aktivnih varčevalnih pogodb, za premiranje je bilo izplačanih 1,04 milijona evrov. Do konca leta 2010 je bilo uspešno zaključenih 72.060 varčevalnih pogodb, privarčevanih pa je bilo 69,04 milijona evrov. Za subvencije za mlade družine, ki same rešujejo stanovanjsko vprašanje, je bilo namenjenih 7,25 milijona evrov.

Lastniške deleže in terjatve države v subjektih spodbujanja razvoja na regionalni ravni - skupno 2,74 milijona evrov premoženja - bodo prenesli na Javni sklad RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja, je sklenila vlada.

Vlada je odobrila državno pomoč družbam Alukomen (poroštvo za 951.000 evrov posojila in 490.000 evrov subvencije), Agis Zavore (poroštvo za 900.000 evrov in 333.000 evrov subvencije) in družbi LIP Poljčane (garancija za 500.000 evrov in 349.000 evrov subvencije). Vlogo za dodelitev pomoči družbi Tosama je vrnila v ponovno preučitev medresorski komisiji.

Ministrstvo za gospodarstvo mora po sklepu vlade do naslednje redne seje vlade pripraviti spremembe uredbe, ki ureja dodeljevanje državne pomoči družbam v težavah, in sicer mora opredeliti obvezno udeležbo pomembnejših lastnikov v programu prestrukturiranja.

Vlada je predlog sistemskih rešitev glede problematike izplačil regresov v podjetjih v večinski državni lasti, ki ga je pripravila agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države, ocenila kot primeren in pričakuje njegovo upoštevanje.

V komisijo za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno je namesto Deana Confidentija, Borisa Rojsa, Antona Perčiča, Jasmine Javornik in Boruta Brezovarja imenovala Alojza Sladiča, Katjo Privšek, Igorja Kovačiča in Sonjo Konestabo.

Vlada je s sklepom določila cene za osnove vodnih povračil za rabo vode, naplavin in vodnih zemljišč za letos. Prihodek iz naslova vodnih povračil naj bi bil višji za okoli 1,3 milijona evrov, sredstva pa bodo namenili kohezijskim projektom na področju poplavne varnosti in preprečevanja škodljivega delovanja voda.

Vlada nasprotuje predlogu zakona o postopkih za uveljavitev ali odpustitev odgovornosti družbenikov za obveznosti izbrisanih gospodarskih družb, ki ga predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Matevžem Frangežem (SD), saj da rešitve ne bi prestale presoje ustavnosti.