c S

Vlada s poroštvi v pomoč gradbincem pri nastopih na razpisih

29.07.2011 08:37 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o poroštvih RS za financiranje investicij gospodarskih družb, ki predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnega naročanja ali kot partnerji dobavitelji. Vlada je sprejela tudi navodilo glede cen pri javnih naročilih za gradnje.

Vlada se je glede na položaj na področju gradbeništva in sposobnost gradbenih podjetij nastopati na javnih naročilih odločila predlagati novelo, ki bo omogočala tudi poroštva za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnih naročil ali v partnerskih odnosih kot dobavitelji, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Franc Križanič.

Poroštvo bo omogočalo kapitalsko ustreznost, je dejal minister. Po predlogu, objavljenem na spletni strani vlade, bi za obratna sredstva poroštvo krilo 60 odstotkov glavnice, če je delež kapitala v bilančni vsoti vsaj 35 odstotkov. Če bi bil delež nižji od 35 odstotkov, bi poroštvo krilo 40 odstotkov glavnice.

Po ministrovih besedah bi bila zgornja meja sredstev 700.000 evrov, vendar se bo obnavljalo, ne bo pa preseglo 10 milijonov evrov.

Z ministrstva za finance so dodatno sporočili, da je kvota za poroštva ena milijarda evrov, in sicer 750 milijonov evrov za investicije, 250 milijonov evrov pa za obratna sredstva. Posamezen kredit za obratna sredstva je lahko največ 750.000 evrov, so navedli.

Predlog novele tudi določa, da bi vsa poroštva veljal pogoj, da stanje vseh zavarovanih kreditov pri posamezni gospodarski družbi ne presega 10 milijonov evrov (po prvotnem predlogu na spletni strani vlade pet milijonov evrov).

Na dodeljeno poroštvo bi bil vezan tudi nadzor, kako se kreditna linija, pridobljena s tem poroštvom, izvaja. In sicer bi ministrstvo za finance določilo skrbnika, ki bo v podjetju preverjal izvajanje podjetja, hkrati pa bodo morali člani uprave tudi garantirati za 50 odstotkov vsakokratnega obrata, torej do 300.000 evrov, z lastnim premoženjem oz. z določeno varovalno klavzulo, je povedal minister.

"S tem naj bi preprečili zlorabe, obenem pa okrepili kapitalsko ustreznost slovenske gradbene operative pri nastopih na večjih javnih naročilih doma in po svetu," je dejal Križanič.

Ko se bo izkazalo, da je podjetje, ki je pridobilo to poroštvo, kapitalsko slabo ustrezno, torej da ima pod 35 odstotkov sredstev v kapitalu, bo moralo predložiti tudi načrt kapitalskega prestrukturiranja oz. pridobivanja dodatnega kapitala, da se okrepi in postane varnejše tudi z vidika plasmaja naprej na finančnem trgu.

"Obetamo si, da bo na tak način slovenski gradbeni sektor bistveno okrepljen pri nastopih na domačem in tujih trgih, kar bo olajšalo pridobivanje novih poslov, izboljšalo področje zaposlovanja in zvišalo tudi javnofinančne prilive," je dejal minister.

Vlada je že na svoji prejšnji seji sprejela navodilo glede naročanj gradenj in storitev, povezanih z gradnjami, je danes povedal Križanič.

Vlada v navodilu od naročnikov zahteva, da že pri izbiri svetovalca za naročilo in projektantskega podjetja ugotovi, ali je ustrezno usposobljena in ali je naročilo pripravljeno tako, da se izračuna pravilno ceno, ki bo pokrila vse stroške gradnje in vzdrževanja določenega objekta, hkrati pa v samem javnem naročilu to ceno šteje kot referenčno.

Če bodo posamezne ponujene cene odstopale navzdol za več kot 10 odstotkov, bo moral naročnik izvesti posebno preverjanje. Če bo ugotovil, da ne gre za določene tehnološke ali ekonomske vzvode, ki bi izvajalcu dejansko omogočale bolj konkurenčen položaj, bo moral takšno dampinško ponudbo izločiti.

Zaenkrat je to navodilo vlade, jeseni pa načrtujejo novelacijo zakona, ki bo dodeljevanje naročil pod ceno sankcioniral, je napovedal Križanič.