c S

Vlada: Slovenija vztraja pri celoviti uresničitvi ADP

29.07.2011 08:35 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Mira Petka danes izpostavila, da se bo Slovenija kot zaščitnica slovenske manjšine v Avstriji tudi v prihodnje zavzemala za celovito uresničitev vseh obveznosti Avstrije iz 7. in drugih členov Avstrijske državne pogodbe (ADP), pomembnih za slovensko manjšino in Slovenijo.

Ob tem je spomnila, da je o tem slovensko zunanje ministrstvo 6. julija z uradno noto obvestilo avstrijsko stran, so sporočili po seji vlade iz urada vlade za komuniciranje.

Sprejetje avstrijskega zakona o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, pa razume kot "korak Avstrije v nadaljnjem izpolnjevanju njenih mednarodno- in notranjepravnih obveznosti v zvezi z zaščito slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem".

V tej luči avstrijsko stran neprestano opozarja, "da mora kakršnakoli oblika ureditve v ustavnem rangu manjšini omogočati nadaljnji razvoj in uveljavljanje njenih pravic v skladu z Avstrijsko državno pogodbo in drugimi relevantnimi mednarodnopravnimi akti". Pri srečanjih s predstavniki Avstrije na vseh ravneh je tako manjšinska problematika neprestano v ospredju, o čemer je manjšina redno obveščena.

"Slovenija ima s slovensko manjšino v Avstriji razvite intenzivne stike in podpira prizadevanja, da se znotraj manjšinske skupnosti izoblikujejo skupna stališča do nerešenih vprašanj varstva slovenske narodne manjšine. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš sta se v zadnjih mesecih redno srečevala s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji in skupaj z njimi preverjala uresničljivost rešitev, ki so se oblikovale skozi pogajanja za dosego kompromisa med predstavniki slovenske manjšine na Koroškem, deželno in zvezno ravnjo avstrijskih oblasti".

Vlada je v odgovoru poudarila še, da v tem smislu lahko na vprašanje Petka odgovorijo le negativno.

Petek je na dan podpisa avstrijskega zakona 26. julija v pisnem poslanskem vprašanju zunanjega ministra Samuela Žbogarja spraševal, kdaj naj bi premier Borut Pahor avstrijski strani zagotovil, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva ADP. To naj bi, kot je zapisal Petek, "po preverjenih informacijah bilo slišati s strani avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja".

Premier Pahor je sicer za STA že povedal, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil.