c S

Sojenje Breiviku ne pred prihodnjim letom; novo zaslišanje v petek

28.07.2011 13:47 Oslo, 28. julija (STA) - Sojenje norveškemu množičnemu morilcu Andersu Behringu Breiviku se ne bo začelo pred naslednjim letom, je danes sporočil norveški generalni kraljevi tožilec Tor Aksel Busch. Kot je namreč pojasnil, tožilstvo uradne obtožnice proti Breiviku ne bo vložilo pred januarjem. Policija je medtem sporočila, da bo Breivika znova zaslišala v petek.

Vložitev uradne obtožnice je "izhodišče" in ta "ne bo pripravljena do konca leta". "Nato pa bomo videli, kako dolgo bomo potrebovali prihodnje leto," je za norveško televizijo NRK po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil prvi tožilec v državi, ki sicer upa, da se bo glavna obravnava začela v letu 2012.

Kot je še pojasnil, gre za ogromno in zahtevno preiskavo, ki terja svoj čas, zato upa, da bodo ljudje to razumeli. Je pa Busch poudaril, da bo moral napadalec na sojenju "iz spoštovanja do mrtvih in njihovih svojcev" položiti račun za prav vsakega, ki ga je ubil.

Policija je doslej kot najverjetnejšo osnovo za obtožnico proti Breiviku navajala zakon proti terorizmu, s čimer pa je razjezila javnost, saj je najvišja zagrožena kazen po tem zakonu 21 let zapora. Kasneje je tožilstvo nakazalo, da bi lahko bil Breivik obtožen tudi zločinov proti človečnosti, s čimer bi mu grozilo do 30 let zapora.

32-letni desničarski skrajnež je v petek najprej izvedel bombni napad v vladni četrti Osla, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi. Nato se je odpravil še na strelski pohod na bližnji otok Utoya, kjer je v približno eni uri pobil 68 udeležencev počitniškega tabora podmladka norveških laburistov.

Na otoku se je nato predal policiji, ki ga je aretirala, sodnik pa mu je v začetku tedna odredil osemtedenski pripor, pri čemer mora prve štiri tedne preživeti v popolni osami. Obiskuje ga lahko le njegov odvetnik. Breivik priznava napada, zavrača pa kazensko odgovornost oz. krivdo zanju, saj naj bi z njima le reševal Evropo pred invazijo islama.

Policija v Oslu je sicer danes na novinarski konferenci sporočila, da bo 32-letnika znova zaslišala v petek, kaj točno ga bodo spraševali, pa niso sporočili. Breivik je na prejšnjem zaslišanju med drugim dejal, da sta v njegovi organizaciji delovali še "dve celici" ter da je sodeloval s številnimi podobno mislečimi posamezniki in skupinami.

Ali je temu res bilo tako ali pa gre zgolj za pretiravanje, policija še preiskuje, po dosedanjih navedbah pa naj bi morebitnih Breivikovih sodelavcev zaenkrat ne izsledili.