c S

Splitski sodnik zagovarja "nagrade" carinikom za dobro delo

28.07.2011 12:49 Zagreb, 28. julija (STA) - Razvpiti splitski sodnik Slavko Lozina je znova osupnil hrvaško javnost z obrazložitvijo razsodbe v primeru dveh hrvaških carinikov, ki jih je oprostil obtožb. Lozina je namreč ocenil, da je denar, ki sta ga večkrat sprejela od špediterja Željka Čotića, le "majhna nagrada za hitro opravljeno delo" in ne podkupnina.

Nagrada cariniku le zaradi tega, ker redno opravlja svoje delo, bi bila za številne poskus podkupovanja, Lozina pa jo je ocenil kot zahvalo, ki je na Hrvaškem nekaj običajnega, danes piše hrvaški časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na nepravnomočno razsodbo Lozine iz oktobra lani.

Lozina je na ta način oprostil carinika Silvestra Mladino in Pera Šerba, ki sta med letoma 1996 in 1997 od Čotića večkrat prejela 50 takratnih nemških mark. Lozina je oprostil tudi špediterja in ocenil, da so "nagrade za ažurnost" samoumevne.

Kot je zapisal sodnik, je "logično in razumljivo", da je šlo v konkretnem primeru za nujen postopek v interesu špediterja, da bi blago čim prej carinili, saj je šlo za sadje in zelenjavo. Sklenil je, da špediter s svojo simbolno nagrado carinikom ni storil kaznivega dejanja podkupovanja, ker od oseb ni zahteval, da opravijo delo, ki ni v njihovi pristojnosti oziroma ga ne bi smeli opraviti.

Skupino petih trgovcev, špediterjev in carinikov so sicer bremenili fiktivnega carinjenja blaga v 17 primerih. Blaga namreč sploh niso vpisali v carinske knjige, lastnik podjetja Voće promet Dinko Dujmović pa ni plačal ne carine ne davka.

Jutarnji list je v današnji glosi ocenil, da se v primeru sodnika Lozine "slavni hrvaški boj proti korupciji zdi smešen in neumen." Kot namreč piše, bi po tej logiki "majhen znak pozornosti" bilo tudi pet milijonov evrov, ki naj bi jih predsednik uprave velike madžarske naftne družbe "porinil" v žep bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju.

Lozina je sicer znan po številnih škandalih tako na sodišču kot v zasebnem življenju, v katerem ni skrival nagnjenja k radikalni desnici. Najbolj znan je po sojenju hrvaškim vojaškim policistom zaradi umora in trpinčenja ujetnikov v vojaškem zaporu Lora v Splitu, ki jih je leta 2002 oprostil zaradi domnevnega pomanjkanja dokazov. V ponovljenem sojenju so osmerico vojaških policistov obsodili na od šest do osem let zapora.