c S

Na severu Kosova ponoči mirno

28.07.2011 11:06 Priština, 28. julija (STA) - Enote Kforja so minulo noč prevzele nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak med Kosovom in Srbijo, potem ko so jezni Srbi zvečer napadli in zažgali prehod Jarinje. Noč naj bi na prehodih minila mirno, danes pa naj bi se nadaljevali pogovori o rešitvi krize.

Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da je bilo ponoči na območju mirno, čeprav so skupine Srbov na več mestih vztrajale na cestah od Kosovske Mitrovice proti prehodoma.

V sredo zvečer je nadzor nad prehodoma prevzel ameriški kontingent Kforja. V skladu z dogovorom med poveljnikom Kforja, generalom Erhardom Bühlerjem, in predstavniki lokalne skupnosti bodo pripadniki Kforja na prehodih ostali do nadaljnjega ter bodo nadzorovali prehajanje meje in predvsem preprečevali morebitno tihotapljenje orožja.

Minula noč je minila mirno tudi v Kosovski Mitrovici in tudi trenutno je v mestu mirno, je za STA danes povedal poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt.

Pripadniki motorizirane čete 23. slovenskega kontingenta so sicer, kot je povedal Einfalt, v sredo zvečer prevzeli nadzor nad mostovoma nad reko Ibar, ki povezujeta srbski in albanski del Kosovske Mitrovice. 24-urno navzočnost na mostovih, v okviru katere nadzorujejo vse aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost in svobodo gibanja prebivalcev, bodo opravljali do nadaljnjega. Poleg slovenskih vojakov mostova nadzorujejo še pripadniki Eulexa in posebne enote Kforja.

V enotah, ki nadzorujejo mejna prehoda, pa slovenski vojaki ne sodelujejo, je še pojasnil Einfalt.

Iz ministrstva za obrambo pa so danes sporočili, da za druge pripadnike slovenskega kontingenta na Kosovu ostajajo naloge nespremenjene, to so vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je patriarhija v Peći, ostajajo pa na matičnih lokacijah.

Kosovski premier Hashim Thaci je po večernem incidentu na mejnem prehodu Jarinje v Prištini sklical novinarsko konferenco, na kateri je dejal, da za srbskimi kriminalnimi skupinami, ki so napadle prehod, stoji uradni Beograd. Zatrdil je, da se kosovske oblasti ne bodo umaknile s severa Kosova, ker je to njihova država.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je Thacijeve trditve zavrnil ter poudaril, da predstavniki srbske vlade že tri dni skušajo umiriti zadeve. Za Tanjug je dejal, da za zdaj ni zanesljivih informacij o tem, kdo je zažgal prehod Jarinje, vsem pa je jasno, da napad v prvi vrsti škoduje interesom Srbov in Srbije.

Zato si bomo še naprej prizadevali za umiritev razmer, za vrnitev na prejšnje stanje in za to, da se rešitev najde z dialogom, je dejal.

Nasilje na severu Kosova je danes obsodil tudi srbski predsednik Boris Tadić. "Najostreje obsojam nasilje. Vsak napad huliganov in kriminalcev na Kfor in Eulex postavlja pod vprašaj resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244, ki je mednarodni okvir in ki ščiti mir na Kosovu ter interese Srbije," je dejal.

Tadić je sicer že v sredo zvečer pozval k takojšnji prekinitvi nasilja na Kosovu, Srbe na Kosovu pa, naj bodo prisebni in zadržani.

V okolici mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova se sicer že od ponedeljka zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije, stopnjujejo napetosti. V torek je bil v spopadu s tam živečimi Srbi celo ubit pripadnik kosovskih specialcev.

Posebne enote so se do srede zjutraj v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino sicer umaknile z mejnih prehodov, nakar je bilo videti, da se bodo razmere umirile, a se je situacija nato znova zaostrila.

Srbi so namreč sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu specialcev na omenjena prehoda namesto dosedanjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagale sile Kfor.