c S

Italijanski finančni minister vse bolj pod pritiskom afere P4

28.07.2011 11:04 Rim, 28. julija (STA) - Korupcijska afera, povezana s tajno ložo vplivnih politikov in gospodarstvenikov P4, vse bolj pritiska na italijanskega finančnega ministra Giulia Tremontija. Slednjemu naj bi namreč najemnino za stanovanje v Rimu plačeval podjetnik, ki je v zameno dobival podizvajalske posle v državnih firmah.

Tremonti se je sredi korupcijske afere znašel pred približno tremi tedni, ko so neapeljski tožilci v preiskavi njegovega nekdanjega svetovalca Marca Milaneseja sporočili, da je slednji plačeval 8500 evrov najemnine za stanovanje, v katerem je bival minister.

Milaneseja, člana vladajoče stranke Ljudstvo svobode tožilci obtožujejo, da je v zameno za obveščanje podjetnikov o preiskavah finančne policije, prejemal draga darila, med drugim avtomobile in nakit.

Zdaj prihajajo na dan nove informacije. Podjetnik Tommaso Di Lernia, ki je priprt zaradi suma korupcije pri pridobivanju javnih naročil kontrolorja poletov Enav, trdi, da je Tremontiju stanovanje v Rimu v višini 10.000 evrov mesečno plačeval podjetnik Angelo Proietti, ki je v zameno za to uslugo dobival podizvajalske posle pri Enavu, so poročali italijanski časniki.

Poleg tega naj bi bil minister Tremonti žrtev izsiljevanja nekdanjega svetovalca šefa Finmecchanice Pierfrancesca Guarguaglinija, Lorenza Cole, ki so ga prav tako aretirali zaradi korupcije. Colo naj bi med drugim financirali iz črnih fondov preko podjetij orožarskega velikana Finmeccanica.

Di Lernia trdi še, da se je zahvaljujoč Tremontijevemu nekdanjemu svetovalcu izognil davčni inšpekciji. Informacije tožilcev pa dokazujejo tudi, da je Di Lernia od Milaneseja kupil jahto, da bi ga spodbudil k imenovanju pravega človeka na čelo enega od podjetij Enav.

Italijanski poslanci so prav danes neapeljskim tožilcem odobrili pregled izpiska telefonskih klicev Milaneseja in pregled varnostnih posnetkov, medtem ko naj bi o odvzemu imunitete poslancu in o zahtevku za aretacijo odločali jeseni.

Italijanski komentatorji ocenjujejo, da bi afera lahko odnesla ministra Tremontija, ki si je s svojimi varčevalnimi ukrepi pridobil precej sovražnikov znotraj koalicijskih vrst.

Italijanska vlada ima sicer od srede dva nova ministra. Ministrstvo za pravosodje je od Angelina Alfana prevzel nekdanji sodnik Francesco Nitto Palma, ministrstvo za evropske zadeve, ki je bilo brez ministra od novembra, pa je prevzela poslanka Anna Maria Bernini.