c S

Jezni kosovski Srbi zažgali sporen mejni prehod

28.07.2011 07:49 Kosovska Mitrovica, 27. julija (STA) - Skupina kosovskih Srbov je danes okoli 19. ure napadla mejni prehod Jarinje in zanetila ogenj. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je mejni prehod napadlo kakih sto zamaskiranih mladih, oboroženih med drugim z zažigalnimi bombami. Slišati je bilo strele, napadeni so bili tudi novinarji, posredovali so pripadniki Kforja. Ranjenih naj ne bi bilo.

Poljski pripadniki enot Kforja, ki so bili v času napada pri mejnem prehodu Jarinje, so se po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug umaknili, so pa na območje nato prihiteli oboroženi ameriški pripadniki Kforja. Ti naj bi skupaj s kosovsko policijo tudi zaprli vse ceste proti prehodu. V zraku krožijo helikopterji, ki naj bi pripadali misiji Eulex.

Kot sicer piše Tanjug, je Jarinje napadlo sto ali več mladih z zakritimi obrazi ter baklami in molotovkami, ki so prišli iz smeri Kosovske Mitrovice. Najprej so napadli sam mejni prehod, nato pa še bližnje poslopje Kforja, v katerem so bili poljski vojaki. Ti so streljali in se nato začeli umikati.

Mejni prehod je uničen in gori, napadalci pa naj bi odšli neznano kam. Po navedbah misije Eulex o morebitnih ranjenih zaenkrat ne poročajo.

Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je danes zvečer za STA potrdil, da mejni prehod Jarinje načeloma varujejo poljski pripadniki Kforja, tako da slovenskih pripadnikov tam danes ni bilo.

Glede slovenskih vojakov, ki so bili po torkovih nemirih kot taktična rezerva t.i. skupine Vzhod nameščeni v Novem Selu, pa je Einfalt povedal, da so naredili premik proti Kosovski Mitrovici, kjer bodo od nemških kolegov prevzeli nadzor na mostovih, ki povezujeta severni in južni del tega mesta.

Na Jarinje sta medtem prispela vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović in srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović. Oglasil se je že tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki je pozval k takojšnjemu končanju nasilja. Prebivalce Kosova je tudi pozval k prisebnosti in zadržanosti ter poudaril, da ne smejo skrajnežem in provokatorjem dovoliti, da z nasiljem uničijo njihove življenjske interese, interese Srbije in mir na Kosovu.

V okolici mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova se sicer že od ponedeljka zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije, stopnjujejo napetosti. V torek je bil v spopadu s tam živečimi Srbi celo ubit pripadnik kosovskih specialcev.

Posebne enote so se do danes zjutraj v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino sicer umaknile z mejnih prehodov, nakar je bilo videti, da se bodo razmere umirile, a se je situacija nato znova zaostrila.

Srbi so namreč sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu specialcev na omenjena prehoda namesto dosedanjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagale sile Kfor.

Mejni prehod Jarinje je sicer danes tarča napada že drugič v zadnjih štirih letih. Napaden je bil namreč tudi februarja 2008, dva dni po enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova.