c S

Pahor na Bližnjem vzhodu za pogajanja in proti enostranskim ukrepom

28.07.2011 07:49 Jeruzalem, 27. julija (STA) - Premier Borut Pahor je v sredo končal tridnevni uradni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih, na katerem je večkrat izpostavil pomen in priložnosti, ki jih ponujajo neposredna mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci, ter posvaril pred zatekanjem k enostranskim ukrepom, ki bi še dodatno zapletli situacijo.

Zadnji dan svojega prvega uradnega obiska v Izraelu in na palestinskih ozemljih je Pahor obiskal Ramalo, kjer je v pogovorih z najvišjimi palestinskimi predstavniki izrazil prepričanje, "da sta mir in napredek za obe strani dosegljiva v neposrednih pogajanjih v dobri veri in z močno politično voljo na obeh straneh".

Tako Pahor kot tudi njegov palestinski kolega Salam Fajad sta izrazila podporo bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu. Slednji pa je ob tem poudaril, da je za Palestince pomembno, da takšen proces sledi že sprejetim načelom in izhodiščem iz bližnjevzhodnih mirovnih pogodb.

Slovenski premier je Palestince opozoril, da bi enostransko ravnanje - kot so palestinski načrti o iskanju podpore v Združenih narodih za njihovo neodvisnost - lahko omajalo zaupanje med stranema in predstavljalo novo oviro pri poskusih za ponoven zagon izraelsko-palestinskih pogajanj.

Ob tem je znova izpostavil primer dogovora med Slovenijo in Hrvaško o reševanju mejnega spora z arbitražo in poudaril, da morata biti za doseganje "win-win dogovorov" obe strani pripravljeni sprejemati kompromise.

Pomen pripravljenosti na pogovore v dobri veri je Pahor sicer izpostavil tudi v pogovorih z najvišjimi izraelskimi predstavniki ob začetku obiska v ponedeljek v Jeruzalemu. Ob predstavitvi dogovora, ki ga je Slovenija dosegla s Hrvaško leta 2009, je izraelskemu premieru Benjaminu Netanjahuju namreč med drugim dejal, da "je za povabilo Palestincem k dobronamernim pogovorom potrebno nekaj poguma in dobre politične volje".

Netanjahu je slovenske izkušnje pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško označil za "zelo poučne pri nalogi, ki nas čaka v odnosih z našimi palestinskimi sosedi", ki po njegovem zahteva predvsem neposredna dvostranska pogajanja.

"Prepričan sem namreč, da ne obstaja nadomestek za neposredna pogajanja za reševanje sporov in doseganje miru," je povedal izraelski premier in opozoril pred palestinskimi načrti, da bi od ZN zahtevali glasovanje o priznanju enostranske razglasitve palestinske neodvisnosti.

O bližnjevzhodnem mirovnem procesu se je Pahor v sredo pogovarjal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, že v ponedeljek pa z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom in tudi z opozicijsko voditeljico Cipi Livni ter zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom.

Poleg tega se je v sredo v Jeruzalemu na delovnem zajtrku, ki je bil prav tako osredotočen na možnosti za nov zagon bližnjevzhodnega mirovnega procesa, sestal s svetom za verske institucije v Sveti deželi, v katerem so zbrani voditelji vseh verstev, prisotnih v Jeruzalemu.

Pahor je voditelje vseh treh glavnih verstev - judovskega, islamskega in krščanskega - pozval k razmisleku o možnostih za skupno izjavo v podporo neposrednim pogajanjem med Izraelci in Palestinci. Premier namreč meni, da bi moralna teža verskih voditeljev lahko pripomogla k ustvarjanju pozitivnega vzdušja v domači javnosti.

Ob tej osrednji temi obiska pa je bilo med poglavitnimi temami pogovorov še dvostransko gospodarsko sodelovanje Slovenije tako z Izraelom kot tudi s Palestinci.

Pahor je v pogovoru z izraelskimi političnimi in gospodarskimi predstavniki predstavil nekatere glavne podatke o slovenskem gospodarstvu in možnosti za sodelovanje. Kot potencialna področja sodelovanja sta Pahor in Netanjahu v ponedeljek omenila visoko tehnologijo in turizem ter možnosti, ki jih za izraelska podjetja ponuja koprska luka.

Med pomembnejšimi dogodki v okviru obiska je bila tudi torkova otvoritev izraelsko-slovenske gospodarske zbornice v Tel Avivu, kjer je Pahor izraelske gospodarstvenike povabil, da preučijo možnosti za vlaganja v Slovenijo.

Kot je pojasnil, je Slovenija "premajhna, da bi sama financirala tako hiter razvoj - zato mora in tudi hoče privabiti tuje investicije". Ob tem je dodal, da si Slovenija prizadeva privabiti strateške vlagatelje, ki nimajo zgolj namena hitrega zaslužka in odhoda.

Poleg tega je izpostavil možnosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Kot je dejal, si poleg lepot željnih izraelskih turistov Slovenija želi tudi obiskov izraelskih vlagateljev, ki bi lahko pomagali razvijati turistično infrastrukturo.

Tudi s ciljem privabljanja turistov je Pahor Netanjahuja povabil k udeležbi na septembrskem blejskem strateškem forumu. Kot je namreč pojasnil, so mu "izraelski sogovorniki povedali, da kamor gre izraelski premier, mu izraelski turisti sledijo".

Tako z Izraelci in Palestinci se je Pahor pogovarjal še o možnostih za izmenjave študentov, kar bi lahko tudi srednjeročno prispevalo k utrditvi odnosov in boljšemu sodelovanju na različnih področjih.