c S

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi se ne strinjajo s prepovedjo zaposlovanja

28.07.2011 07:44 Ljubljana, 27. julija (STA) - Z interventnim zakonom in večino varčevalnih ukrepov se v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) sicer strinjajo, vendar so proti predlogom, ki se nanašajo na prepoved zaposlovanja, tudi ko gre za nadomeščanje dolgotrajnih bolniških in porodniških odsotnosti. Moti jih tudi prepoved nadur.

Medicinskih sester v Sloveniji je že sedaj premalo, poudarjajo v odprtem pismu vladi in poslancem. Po podatkih, ki so jih navedli, v zadnjih šestih letih v bolnišnicah primanjkuje kar 21,7 odstotka medicinskih sester. Zapisali so, da lahko vsak izračuna, kaj pomeni prepoved nadomeščanja medicinskih sester v primeru dolge odsotnosti, kot je porodniški dopust, ob že prisotnem pomanjkanju v pretežno ženskem poklicu.

Vlada v svojem predlogu prepoveduje tudi nadure, ki pa so v poklicu medicinske sestre nujne, so zapisali. Po statističnih podatkih je ob koncu lanskega leta 27 odstotkov medicinskih sester delalo v dveh izmenah, 38 odstotkov pa kar v treh izmenah sedem dni v tednu, so zapisali in se vprašali, "kdo bo odgovarjal za kršitev delovnopravne zakonodaje, ki jo vlada s tem predlogom pravzaprav predpisuje".

Poleg tega opozarjajo, da so zaposleni v zdravstvu plačani preko storitev, ki jih opravijo, in ne iz proračuna. Vodstva zdravstvenih ustanov pa si tudi ne bodo mogla privoščiti varčevanja pri nadomeščanju odsotnih medicinskih sester, ki jih je že sedaj premalo, so poudarili.

V SDZNS poudarjajo, da že prihaja do zapletov pri bolnikih zaradi pomanjkanja kadrov, in ob tem sprašujejo vlado, kdo bo odgovarjal, ko bo delo medicinskih sester postalo še nevarnejše, in kdo jih bo branil pred preobremenjenostjo in izčrpanostjo.

Kakovostna in varna zdravstvena obravnava je pravica bolnikov in dolžnost zdravstvenega sistema, da jo zagotavlja, so zaključili.