c S

Razmere na severu Kosova se umirjajo

27.07.2011 11:55 Priština/Kosovska Mitrovica, 27. julija (STA) - Na meji med Srbijo in Kosovom se po torkovi zaostritvi razmere danes na območju umirjajo. Po navedbah kosovske policije je noč minila mirno, z območja pa so se po poročanju ameriške tiskovne agencije AP umaknile posebne enote kosovske policije. Kosovski Srbi medtem še vedno blokirajo ceste do mejnih prehodov Brnjak in Jarinje.

V skladu z dogovorom, ki sta ga Beograd in Priština dosegla sinoči ob posredovanju poveljnika sil Kfor na Kosovu Erharda Bühlerja, naj bi posebne kosovske policijske enote območje zapustile davi do 8. ure.

Kot je v torek po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug novinarjem pojasnil vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borko Stefanović, so se s poveljnikom sil Kfor dogovorili, da bodo vse ceste na severu Kosova znova odprli za promet ter da bodo najkasneje danes do 8. ure na administrativnih točkah nameščeni pripadniki kosovske policije srbske narodnosti.

Po navedbah medijev je sicer večji del posebnih enot kosovske policije mejne prehode zapustil že pred dogovorjenim rokom, AP pa poroča, da so mejne prehode že zapustili vsi kosovski specialci. Srbi so po poročanju Tanjuga v pričakovanju uresničitve dogovora že drugo noč preživeli na barikadah. Noč je minila mirno tudi v Kosovski Mitrovici.

Stefanovič in srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović se bosta o dogovoru danes v kraju Zvečani pogovarjala z Bühlerjem. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi se dogovorili o začasnem ravnanju na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na meji med Srbijo in Kosovom.

Pred tem sta se Stefanović in Bogdanović v Zvečanih sešla s predstavniki lokalnih oblasti, ki vztrajajo, da bodo barikade na cestah proti mejnemu prehodu Jarinje danes umaknili, če bo veljal dogovor predstavnikov Srbije in poveljnika sil Kfor o vrnitvi razmer v prvotno stanje.

Posebne enote kosovske policije so v ponedeljek zvečer skušale prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Na to so lokalni srbski prebivalci odgovorili z blokadami prometnic, ki vodijo do prehodov. Pri tem je prišlo do spopadov. Blizu kraja Zubin Potok, nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, je bil v napadu oboroženih Srbov ustreljen pripadnik kosovskih posebnih enot, ki je kasneje podlegel poškodbam. Ranjeni naj bi bili tudi trije Srbi.

Do večera naj bi kosovske posebne enote nato odšle z obeh mejnih prehodov, njun nadzor pa so znova prevzeli pripadniki Kforja in redne kosovske policije.

Kosovska stran vztraja, da je bila odločitev o zavzetju mejnih prehodov dobra. To je v torek zvečer poudaril kosovski premier Hashim Thaci, akcijo kosovskih specialcev pa je javno podprla tudi kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Kot je dejala, je suverena in legitimna pravica Kosova, da nadzoruje celotno svoje ozemlje, danes poroča APA.

Kritikam iz sveta pa so se v torek pridružile tudi ZDA, ki so izrazile obžalovanje, ker operacija kosovskih oblasti ni bila usklajena z mednarodno skupnostjo. "Vladi Kosova in Srbije pozivamo, naj si prizadevajo za zmanjševanje napetosti in ublažitev razmer. Od vseh strani zahtevamo, naj se vzdržijo nasilja," piše v sporočilu Washingtona. Že pred tem so nove napetosti na Kosovu v torek obsodili v EU in Združenih narodih.

Do konflikta je prišlo, ko je Priština po več letih embarga na kosovsko blago s strani Srbije - Beograd je embargo uvedel leta 2008 po razglasitvi samostojnosti Kosova - 20. julija uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije. Srbija, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.