c S

Norveška obveščevalna služba: Ni dokazov, da bi Breivik imel pomagače

27.07.2011 11:55 Oslo/London, 27. julija (STA) - Nikakršnih dokazov ni, da je Anders Behring Breivik pri izvedbi petkovega dvojnega terorističnega napada v Oslu sodeloval s še dvema celicama, kot trdi sam, je danes izjavila vodja norveške obveščevalne službe Janne Kristiansen. Norveška policija pa medtem išče psihično nestabilnega 42-letnika, ki se identificira z Breivikom.

"Zaenkrat nimamo nikakršnih dokazov o drugih celicah na Norveškem ali v Veliki Britaniji," je Kristiansenova v pogovoru z britansko televizijo BBC, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, komentirala Breivikove trditve.

"Vprašanju (drugih celic) posvečamo posebno pozornost že od petka, vendar po štirih dneh preiskav še nismo prišli do nikakršnih dokazov," je še dodala Kristiansenova.

Po poročanju medijev, ki se sklicujejo na Breivikov 1500 strani dolg manifest, ki ga je napadalec objavil na spletu, naj bi imel Breivik povezave z britanskimi skrajnimi desničarji in Angleško obrambno ligo (EDL).

Verodostojnost trditev, ki jih je EDL že zavrnila, zdaj po Kristianseninih besedah preverja tako norveška obveščevalna služba kot britanska MI5.

Kristiansenova je danes zatrdila še, da je po njegovem mnenju Breivik psihično normalen, a "popolnoma zloben", poroča AFP. "Tudi sama sem v preteklosti bila zaščitna odvetnica in po mojem mnenju je to očitno duševno zdrav človek, ker je zelo dolgo ostal skoncentriran in ravnal zelo premišljeno," je dejala.

"Moje izkušnje s tovrstnimi strankami kažejo, da gre praviloma za dokaj normalne osebe, ki so izprijenega uma, ta oseba je pa poleg tega še popolnoma zlobna," je po poročanju AFP dejala Kristiansenova.

Breivikova napada pa je z odobravanjem sprejel neimenovan psihično nestabilen 42-letni Norvežan, ki ga zdaj po trditvah, da se identificira z Breivikom, išče norveška policija. A policisti poudarjajo, da mož ni povezan s petkovima napadoma, še poroča AFP.

Norveška televizijska postaja NRK je danes poročala, da je policija te dni objavila sliko 42-letnika, ki so ga v ponedeljek izpustili iz zapora. Zaporno kazen je prestajal zaradi napada na policijsko postajo in groženj policistom, ponovno pa ga policija želi aretirati, da bi mu odredila obvezen obisk pri zdravniku.

"Gre za psihološko nestabilno osebo. Problematično je o njej govoriti v medijih in tako ustvarjati povezave z napadoma. Tvegamo, da bi postal še bolj nestabilen," je za NRK dejal tiskovni predstavnik območne policijske enote v Oslu Per Thomas Omholdt.