c S

Za odpravo pripora očetu deklice s Koroške še s peticijo

27.07.2011 10:29 Ljubljana, 27. julija (STA) - V Svetovalnici Akcija! so začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo pripora očeta domnevno zlorabljene deklice s Koroške. Prav tako zahtevajo "pošteno preiskavo vseh dejanj v tem zapletenem primeru", so sporočili iz svetovalnice.

Slovenjgraško sodišče je dekličinemu očetu 21. julija podaljšalo enomesečni pripor za dva meseca. Kot navajajo v svetovalnici, tožilstvo pripor očeta deklice utemeljuje s tem, da bi lahko vplival na priče. Ob tem pa pojasnjujejo, da so bile vse priče zaslišane 21. julija.

V svetovalnici tudi opozarjajo, da pregon Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu temelji na uradnem zaznamku, kjer pa je mati deklice izrekla neresnične izjave.

V Svetovalnici Akcija! menijo, da je treba omogočiti ustrezne pogoje za izdelavo zanesljivega in verodostojnega izvedenskega mnenja o tem, ali je bila deklica spolno zlorabljena ali ne. Ker odgovorov na odprta vprašanja v tej zadevi do danes ni, bodo očetu in deklici še naprej nudili pomoč, zagotavljajo.

Zaščita otroka je potrebna, vse dokler se nevarnost, tveganje in kakršno koli ravnanje v škodo otroka ne izključi, so poudarili. "Po 15 mesecih raziskovanja dejstva narekujejo zaščito otroka, vsaj dokler primer ni pravilno zaključen v celoti," so še opozorili.

Oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila štiriletna deklica dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, hčerke ne želi izročiti materi. Prepričan je namreč, da je hčerko zlorabljal dedek po materini strani.

Koroški policisti so v začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana in so jo od tedaj neuspešno iskali. Dekličin oče je v priporu od 23. junija. Senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu pa mu je 21. julija sklenil podaljšati pripor za dva meseca.