c S

Po napetostih na severu Kosova EU poziva k umiritvi razmer

27.07.2011 08:02 Priština/Beograd/Bruselj, 26. julija (STA) - EU in mednarodna skupnost na Kosovu sta danes pozvali k umiritvi razmer na pretežno srbskem severu Kosova, potem ko je Priština zaradi nespoštovanja embarga na uvoz blaga iz Srbije v ponedeljek zvečer skušala prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma s Srbijo, Jarinje in Brnjak. Pri tem je prišlo do spopadov, v katerih je bilo več ranjenih.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je v pogovoru s srbskim predsednikom Borisom Tadićem in kosovskim premierom Hashimom Thacijem izrazila zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti ter ju pozvala, naj storita vse za umiritve razmer.

V pogovoru je poudarila, da si morata strani za rešitev vprašanj, ki so v ozadju napetosti, prizadevati v okviru dialoga med Prištino in Beogradom, ki poteka pod okriljem EU. Pri tem je dialog izpostavila kot "edini način za rešitev vprašanja carinskih pečatov Kosova ter vnovične vzpostavitve obojestranske svobodne trgovine", so sporočili iz Bruslja.

Do konflikta je namreč prišlo, potem ko je Priština po več letih embarga na kosovsko blago s strani Srbije - Beograd je embargo uvedel leta 2008 po razglasitvi samostojnosti Kosova - 20. julija letos uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije. Srbija, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.

Ashtonova je Tadića in Thacija še pozvala, naj pomagata posebnemu predstavniku EU Fernandu Gentiliniju in Eulexu, ki skušata v pogovorih s stranema priti do dogovora.

Misija ZN na Kosovu (Unmik) je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi razmer in obsodil nasilje, strani pa pozvala k nadaljevanju dialoga ter k sodelovanju z Eulexom in silami Kfor pri reševanju razmer.

Srbski predsednik Tadić je sicer ocenil, da bi akcija posebnih enot kosovske policije, ki so skušale prevzeti nadzor na dveh mejnih prehodih, lahko ogrozila dialog Beograda in Prištine. "To je grožnja, da se mirovni proces konča, še preden je dal vidne in konkretne rezultate," je dejal Tadić med obiskom v Pragi.

Akcijo kosovskih posebnih enot je označil kot nesprejemljivo in nasilno. Poudaril je, da se Srbija ne bo vojskovala in da je treba probleme rešiti po diplomatski poti. Vse tiste, ki v mednarodni skupnosti morda opogumljajo Prištino k tovrstnim dejanjem, pa je opozoril, da s tem vodijo ta del Evrope v nepredvidljivo tveganje.

Posebni predstavnik EU Gentilini je opozoril, da je Priština akcijo "izvedla brez posveta z mednarodno skupnostjo" in da je EU, ki ima v Eulexu v državi nameščenih 3000 policistov, ne podpira.

Mednarodni civilni urad - telo zahodnih držav, med katerimi so tudi ZDA - pa je ocenil, da ima Kosovo "kot vse suverene države pravico do nadzora meja in do carine", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Kot poudarja francoska tiskovna agencija AFP, je to prvič od samostojnosti Kosova, da je Priština skušala vzpostaviti nadzor na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, ki oblasti v Prištini ne priznava.

Podpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuci je dejal, da z akcijo, ki jo je odredil premier Thaci, na severu Kosova "uresničujejo polno suverenost".

Med akcijo so posebne enote kosovske policije v ponedeljek zvečer skušale prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Na to so lokalni srbski prebivalci odgovorili z blokadami prometnic, ki vodijo do prehodov. Pri tem je prišlo do spopadov. Blizu kraja Zubin Potok nedaleč od mejnega prehoda Brnjak je bil v napadu oboroženih Srbov huje ranjen pripadnik kosovskih posebnih enot, ki je bil ustreljen v glavo. Ranjeni naj bi bili tudi trije Srbi.

Do večera naj bi kosovske posebne enote nato odšle z obeh mejnih prehodov, njun nadzor pa so znova prevzeli pripadniki Kforja in redne kosovske policije. Kfor je sicer ob naraščanju napetosti čez dan okrepil svojo navzočnost na severu Kosova, njihov poveljnik Erhard Bühler pa se je s stranema ves dan pogajal, da bi dosegli dogovor.

Za STA so na slovenskem obrambnem ministrstvu potrdili, da slovenski vojaki v silah Kfor niso bili neposredno udeleženi pri zagotavljanju varnosti na severu Kosova.