c S

Zobec Hrastarjeva ne namerava spremeniti svoje odločitve o odstopu

27.07.2011 10:32 Ljubljana, 26. julija (STA) - Državna tožilka Branka Zobec Hrastar je zagotovila, da svoje odločitve o odstopu ne namerava spremeniti, kljub temu, da je okrožno državno tožilstvo zavrnilo kazensko ovadbo zoper njo. Zavrnitve ni želela komentirati, dodala pa je, da je odločitev o tem, komu bo dodeljen spis v zadevi Patria, v pristojnosti generalnega državnega tožilca.

Z okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani sicer niso odgovorili na vprašanje, kakšni so razlogi za zavrnitev kazenske ovadbe, ki jo je zoper Zobec Hrastarjevo vložil predsednik SDS Janez Janša.

Zoper Zobec Hrastarjevo je sicer prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša junija letos vložil kazensko ovadbo, v kateri ji očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Ovadbo je okrožno državno tožilstvo zavrnilo, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je že napovedal nadaljevanje pregona.

Tožilka Zobec Hrastarjeva je namreč avgusta lani vložila obtožne predloge proti Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Sodna obravnava se bo začela po sodnih počitnicah.

Medtem pa v zadevi Patria teče tudi pritožbeni postopek proti nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu, ki ju je ljubljansko okrajno sodišče oprostilo kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Zoper Petra Zupana in Jureta Cekuto pa poteka preiskava pri Okrožnem sodišču v Ljubljani - zoper Zupana zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zoper Cekuto pa zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo že 11. maja lani, sklep o preiskavi pa je bil izdan 13. aprila letos in je postal pravnomočen 23. maja.

Cekuta je za STA povedal, da s postopki ni seznanjen, saj jim niti ne sledi. "Mene nič ne skrbi, ker vem, da sem nedolžen," je dejal Cekuta.

Tožilstvo je preiskavo zahtevalo, ker so policisti ugotovili, da naj bi se Patria preko Cekute povezala z Zupanom, ki je na obrambnem ministrstvu skrbel za nabave vojaške opreme. Zupan naj bi zlorabil svoj položaj, da bi Cekuti posredoval informacije, zaradi katerih naj bi bila Patria pri prijavi na razpis za nabavo oklepnikov v boljšem položaju kot njeni tekmeci. Cekuta pa naj bi jih posredoval Patriinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu, ki ga sicer avstrijsko tožilstvo sumi vpletenosti v podkupovanje.

Cekuta očitana mu kazniva dejanja zanika, ne zanika pa, da bi poznal Zupana. "Seveda poznam. Poznam veliko ljudi, še več ljudi pa pozna mene," je Cekuta povedal za STA.