c S

Za Fructal dosegli ugodno ceno

26.07.2011 14:21 Ljubljana, 26. julija (STA) - Cena, ki jo bo Pivovarna Union iztržila s prodajo Fructala Nectarju, je po besedah prvega moža pivovarne Dušana Zorka ugodna. Pivovarna Union bo kot 93,73-odstotna lastnica iztržila 35,3 milijona evrov neto, medtem ko je celoten Fructal s poslom vreden 50,2 milijona evrov. Skupina Pivovarna Laško se bo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.

Pri prodaji Fructala srbskemu Nectarju je bila cena po Zorkovih besedah pomembno merilo, ne pa edino. Nectar se je tako pisno zavezal, da bo nadalje razvijal obe Fructalovi lokaciji v Sloveniji, tako v Ajdovščini kot v Kamniku, da ne bo bistveno zmanjševal števila zaposlenih, da bo nadaljeval z obstoječimi programi, kupoval sadje v Vipavski dolini, sodeloval z okoljem in odprl trge v državah bivše Jugoslavije in Evropi, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Zorko.

Kot je poudaril predsednik uprave Pivovarne Union in Pivovarne Laško, bo prodaja deleža v Fructalu bistveno prispevala k razdolževanju skupine Pivovarna Laško v skladu s finančnim prestrukturiranjem, dogovorjenim z bankami upnicami in lastniki.

Pogodba o prodaji Fructala Nectarju - Srbi bodo prevzeli tudi vse dolgove ajdovske družbe - je bila v ponedeljek sicer podpisana z dvema odložnima pogojema, in sicer, da prodajo potrdijo nadzorniki Uniona, kar so že storili v ponedeljek, in skupščina Pivovarne Laško, ki bo v soboto. Zorko težav pri potrjevanju prodaje ne pričakuje.

Po zaključku prodaje 93,73-odstotnega deleža Fructala bo moral Nectar objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice ajdovske družbe.

Nectar, ki je v 100-odstotni lasti družine Radun, bo nakup Fructala financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s krediti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Nakup naj bi se jim, kot ocenjujejo, povrnil najpozneje v sedmih letih.

Nectar, ki je lani ustvaril približno 90 milijonov evrov prodaje, EBITDA pa v zadnjih nekaj letih znaša med devet in 12 milijoni evrov (družba je ob tem malo zadolžena, pod ravnjo 1,5 odstotka EBITDA), je največji proizvajalec brezalkoholnih pijač, marmelad in džemov v Srbiji, cilj družbe pa je po besedah predsednika in lastnika Nectarja Slobodana Raduna postati največja tovrstna družba na trgu bivše Jugoslavije.

"Veliko odgovornost čutimo do imena Fructal in v čast nam je, da bomo nadaljevali z razvojem družbe," je dejal Radun, ki z nakupom Fructala vidi veliko sinergij, med drugim v primarni proizvodnji sadja in v programskim dopolnitvah.

Predsednik uprave Fructala Drago Kavšek ocenjuje, da je bila za nakup Fructala izbrana družba, ki najbolje pozna Fructal in ima tudi največje ambicije za njegovo rast. Spomnil je, da proces prodaje formalno še ni končan, saj morajo biti izpolnjeni določeni pogoji transakcije, prodaja pa potrjena s strani pristojnih organov; prodaja bo zaključena predvidoma do konca novembra. Do prenosa delnic Fructala na Nectar tako ajdovska družba ostaja pod okriljem skupine Pivovarna Laško.

Podjetje Nectar se je danes sicer že predstavilo predstavnikom sindikata družbe in sveta delavcev ter ožjemu kolegiju. "Nectar smo in bomo sprejeli kot pozitivno zgodbo v prihodnosti Fructala," je dejal Kavšek in spomnil, da Fructal posluje dobro, s skupnim znanjem pa bo mogoče uresničiti zastavljene cilje, to je v širši regiji postati vodilno podjetje na področju sokov, nektarjev in sadnih pijač.

Kavšek je še poudaril, da so za Fructal pomembne predvsem zaveze Srbov, tudi ta, da se število zaposlenih v ajdovski družbi ne bo bistveno zmanjšalo. Ob tem je opozoril, da pa je "kakršnakoli zavezo mogoče realizirati samo ob dobrem poslovanju". Dobro poslovanje je po Radunovih besedah tudi pogoj za dobre odnose z lokalno skupnostjo.

Odprodajo naložb so močno zadolženi Pivovarni Laško - zadolženost na ravni skupine znaša približno 420 milijonov evrov - naložile banke. Zaradi objave namere KS Naložb za prevzem Pivovarne Laško morajo Laščani skladno z zakonom o prevzemih od skupščine pridobiti soglasje za izvajanje poslov izven rednega delovanja oz. za prodajo naložb. Soglasje bo Laško iskalo na sobotni izredni skupščini, kjer bo poleg o Fructalu govora tudi o nadaljevanju postopka prodaje Mercatorja.