c S

Duhovnika, osumljena pedofilije, še vedno v stiku z otroki

26.07.2011 13:16 Duhovnika ljubljanske nadškofije, ki sta bila osumljena spolnih zlorab mladoletnikov, še vedno opravljata svoje delo in sta v stiku z otroki, piše današnji Dnevnik. Vodstvo nadškofije je, potem ko so potrdili utemeljen sum zlorabe mladoletnikov, oba duhovnika le premestilo, poroča časnik.

Po poročanju Dnevnika sta bila dva duhovnika ljubljanske nadškofije že pred časom osumljena spolnih zlorab mladoletnikov. O tem so bili pristojni v ljubljanski nadškofiji obveščeni že v času nadškofa Alojza Urana, vendar pa sta bila oba kot župnika le premeščena, kljub temu da Vatikan nalaga, da se duhovnika umakne iz dejavnosti, kjer bi bil v stiku z otroki, piše časnik.

Prvi vodi manjšo gorenjsko župnijo, drugi pa je prevzel vodenje škofijskega duhovno-izobraževalnega počitniškega doma, v katerem organizirajo duhovne vaje za ministrante in duhovnike pa tudi tečaje in počitniške programe za šolsko mladino, družine z otroki, upokojence, poroča Dnevnik.

Osumljena duhovnika lahko pri svojem delu še vedno prihajata v stik z otroki, kar pomeni, da cerkveno določilo, ki govori o preventivnem umiku osumljenega duhovnika, dejansko ni bilo spoštovano, navaja časnik.

Na nadškofiji so sume zoper oba duhovnika prvič temeljito raziskali v času nadškofa Antona Stresa in z njimi v obeh primerih seznanili tudi rimsko Kongregacijo za nauk vere, navaja časnik. V Rimu so se odzvali dokaj hitro in nadškofu naložili, naj oba postopka nadaljuje in vendar se postopka zoper duhovnika do danes nista nadaljevala oziroma končala, še poroča Dnevnik.

Pismo z jasnimi navodili o nadaljevanju obeh postopkov je po informacijah Dnevnika iz Rima prišlo že v začetku leta, vendar pa se postopka zoper duhovnika nista nadaljevala oz. končala. Nadškof Stres je duhovniku sicer zagrozil s suspenzom, če se ne bo umaknil iz duhovno-izobraževalnega počitniškega doma, ki ga vodi, vendar pa omenjeni ostaja na svojem položaju, piše Dnevnik.

Na ljubljanski nadškofiji so sicer v zadnjih petih letih dobili sedem prijav spolnih zlorab oziroma spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami. V dveh primerih je bil cerkveni postopek končan, dva duhovnika pa sta bila trajno izključena iz pastoralnega dela.

En primer je zastaral, zanj pa po besedah Boštjana Prevca, tiskovnega predstavnika ljubljanske nadškofije, tudi ni pogojev za formalno odprtje postopka. Štirje postopki potekajo. Eden od njih se šele začenja, eden pa končuje, še piše Dnevnik.