c S

Vlada predvidela globo za tiste, ki bi v nasprotju z interventnimi ukrepi zaposlovali v javnem sektorju

26.07.2011 08:05 Ljubljana, 25. julija (STA) - Predlog novele zakona o interventnih ukrepih določa prepoved zaposlovanja v javnem sektorju do konca prihodnjega leta, proračunski uporabniki pa v tem času razen izjemoma tudi ne bi smeli sklepati podjemnih in avtorskih pogodb s svojimi zaposlenimi. Za kršitelje je predvidena globa v višini 4000 evrov.

Kot so sporočili po današnji dopisni seji vlade, novela zakona o interventnih ukrepih, ki jo vlada skupaj s predlogom rebalansa državnega proračuna pošilja v državni zbor, ne posega v že pridobljene pravice, temveč obseg izdatkov v letošnjem in prihodnjem letu ohranja na ravni lanskega leta.

Pri plačah, pokojninah in socialnih transferih tako vlada, kot je napovedovala, ostaja pri zamrznitvi, kot jo je z interventnim zakonom določila že lani. Odločila pa se je tudi z zakonom določiti prepoved zaposlovanja v javnem sektorju. Podatki Ajpesa namreč kažejo, da se je število zaposlenih do decembra 2008 do decembra 2010 povečalo za 3362 oziroma 1681 letno.

Da bi dosegli načrtovano enoodstotno zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju glede na december 2010, vlada z novelo predlaga prepoved vsakršnega zaposlovanja do konca leta 2012. Začasna omejitev zaposlovanja pa bi veljala ne glede na standarde in normative za posamezne dejavnosti javnega sektorja in ne glede na kadrovske načrte, programe dela ter poslovne in finančne načrte posameznega proračunskega uporabnika.

Predlog novele sicer izjemoma dopušča zaposlovanje, a bo za vsako sklenitev pogodbe o zaposlitvi potrebno predhodno pridobiti soglasje ustanovitelja oziroma financerja. Soglasje pa bo lahko izdano le, če bo uporabnik proračuna razpolagal z zadostnim obsegom sredstev za plače in če bo izkazal zmanjševanje števila zaposlenih.

Načeloma bo pridobitev soglasja potrebna za vse zaposlitve, ne glede na vir sredstev za plače (proračun, evropska sredstva ali drugi vir) in tudi ne glede na vrsto zaposlitve, denimo tudi za štipendiste ali za nadomeščanja javnih uslužbencev zaradi bolniške odsotnosti nad 30 delovnih dni in zaradi porodniškega dopusta ter dopusta za nego in varstvo otroka.

Sistemska izjema je določena za zaposlovanje na področju obrambe, kjer zaposlovanje ureja zakon o obrambi, pogodbe z zaposlenimi pa se sklepajo izključno za določen čas. Soglasja za zaposlitev tako ne bo potrebno pridobiti, če se zaposlovanje v Slovenski vojski izvaja v skladu z zakonom o obrambi in je to v skladu s skupnim kadrovskim načrtom vlade.

Predlog novele proračunske uporabnike zavezuje tudi, da tudi pri premeščanju zaposlenih, njihovemu razporejanju na druga delovna mesta, napredovanjih in nagrajevanjih ne prekoračijo obsega dejanske porabe sredstev za plače iz leta 2010, zmanjšanega za odstotek.

Poleg tega določa, da uporabniki proračuna ne smejo s svojimi zaposlenimi sklepati avtorskih in podjemnih pogodb. Ta možnost je dopuščena v primerih, ko gre za izvajanje strokovnih usposabljanj, strokovnih izpitov in preizkusov znanja, ki se izvajajo v za ta namen ustanovljenih organizacijskih enotah.

Sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb bo na podlagi predhodnega soglasja možno tudi takrat, ko se na ta način zagotavlja izvajanje posebnih projektov, če so za te projekte zagotovljena dodatna sredstva. Prav tako bo dopuščeno za izvajanje programov bilateralne tehnične pomoči in za izvajanje projektov institucionalne izgradnje, ki se financirajo iz sredstev EU ali drugih tujih sredstev. Dodatna izjema je določena še za javne visokošolske in raziskovalne zavode.

V predlogu novele so predvidene tudi sankcije, in sicer vlada predlaga globo v višini 4000 evrov za odgovorno osebo uporabnika proračuna, ki bi v nasprotju z določbami novele sklenila pogodbo o zaposlitvi, podjemno ali avtorsko pogodbo, ali pa bi po uveljavitvi zakona ustvarila primanjkljaj na postavkah, ki vsebujejo plačne konte.

Sicer pa predlog novele interventnega zakona še določa, da se v letošnjem letu občinam za sofinanciranje investicij na podlagi zakona o financiranju občin lahko izplača polovico sredstev. Druga polovica sredstev pa se jim izplača najkasneje do konca marca 2012.

Iz odloga so izvzete občine, ki že imajo sklenjene pogodbe za izvajanje večletnih projektov, in občine, ki sredstva namenjajo za zagotovitev lastne udeležbe za projekte, sofinancirane iz Evropske unije.